Шефът на СБА инж. Емил Панчев: На второ място сме в Европа в черната класация по катастрофи

България е на второ място в Европа в лошата класация по пътнотранспортни произшествия (ПТП). Пред нас са само румънците. За мен все пак има светлина в тунела – от началото на годината загиналите са с 37 души по-малко спрямо миналата година. Това каза пред БТВ председателят на Съюза на българските автомобилисти (СБА) инж. Емил Панчев.

Наистина напоследък бяхме свидетели на силна поредица от тежки ПТП с тежки машини – тирове, автобуси, но статистиката говори, че от началото на годината убитите са с 37 по-малко, повтори той.

Средно в европейските страни се отчитат 49 – 50 убити на 1 млн., а при нас са 95 – 98 – двойно. Факторите са много. Например чуждите водачи – през миналата година са станали 217 тежки ПТП с 27 убити от чужди водачи, повечето са турски (над 60) и румънски (47) водачи. Често те заспиват, затова от СБА призовахме да се засили контролът над тях и над тези, които ги контролират. За да може да спрат поне те да ни убиват в нашата страна, каза Панчев. Той изтъкна, че тези водачи са по-дисциплинирани в другите държави.

Най-честата причина за ПТП са превишената и несъобразена скорост, отчете гостът, позовавайки се на статистиката на Пътната полиция.

Много ПТП се причиняват и от т. нар. служебни шофьори – на служебни автомобили. Затова в новия проектозакон за движение по пътищата се предлага допълнително периодично обучение, предвид че в момента шефът не е задължен да предприема никакви проверки – за алкохол, чисто минало и пр., обясни Панчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България