Шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова: Не е време за оставка, необходима съм (обзор)

Никой не бил застрахован от срив

Причината за срива били 4 дефектирали диска

“В такава кризисна ситуация, аз за съжаление, съм необходима тук (б.р. Начело на Агенцията по вписванията), а не на друго място. Трябва да бъда на работното си място. Трябва да координирам процесите, като единствения представител на Агенцията в момента. Когато дойде време за оставки ще разберат всички. Това е едно политическо решение, но не е предмет на разговора в момента”. Така отговори на въпрос на “Труд” кога ще подаде оставка шефът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова.

Тя свика пресконференция, която започна с извинение. “Извинявам се на всички, защото засегнати от срива са всички граждани на страната”.

“Искам да ви съобщя и част от хубави новини, които имаме. В 5.40 стартира част от функционалността на Търговския регистър, т.е. възможността за правене на справки по актуално състояние”, каза още Даскалова.

“Причините довели до това, което се случи, от което между другото не е застрахован абсолютно никой – нито администрация, нито частен потребител, за съжаление, колкото и наивно да звучи, случват се такива неща. Мащабът на това, което се е случило е голям, оттук нататък самата държава предприема мерки и Държавна агенция “Електронно управление ще има доклад, какво и как ще се предприема като орган осъществяващ контрол върху електронните системи. Причините, анализът – какво се е случило защо се е стигнало дотук, тепърва предстоят”, увери юристката.

Даскалова обяви, че по-рано от другата седмица не може да се ангажира със срок кога ще бъде възстановен в пълен обем Търговският регистър.

Възстановяването на масивите се следи от ДАНС и ГДБОП. “Манипулация и изчезване на данни не е възможно”, категорична бе Даскалова. Тя съобщи, че са дефектирали 4 диска, че IT специалистите работят денонощно и най-важното е да се възстанови системата.

Даскалова каза и че резервният център в Шумен, който никога не е заработвал, може би работи.

 

Проверка

Доклад предлага дисциплинарно наказание

]Факсимиле от предложението за наказание на Даскалова
Факсимиле от предложението за наказание на Даскалова

През декември месец миналата година Инспекторатът на правосъдното министерство е направил проверка на шефа на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Повод е бил сигнал срещу нея от Гергана Пейчевска, която била уволнена от Даскалова. В него тя твърди, че не са предприети действия за провеждане на конкурси за назначаване на длъжностни лица по Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Посочено е, че през декември служители на Агенцията са полагали извънреден труд, което е вариант за разпределяне на пари в края на годината. Твърди се, че Даскалова е издавала нареждания какво да се постанови по партидата на конкретна фирма. Проверката на инспектората завършва с предложение за дисциплинарно наказание на Даскалова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България