Шуменка дарява Димитър Талев на Двора на кирилицата

Откриват бюст-паметници и на бурятски, калмикски и чеченски творци

Българският творец Димитър Талев ще бъде увековечен в Алеята на писателите част от Двора на кирилицата в старата столица Плиска. Неговият бюст-паметник е дарение от почетния гражданин на Шумен и известна общественичка нотариус Ася Асенова, научи "Труд". Тя е втори дарител на уникалния комплекс след като тази година със средства на 84-годишната бивша учителка Йорданка Савова бяха открити бюстове на четирима творци.

Скулпторът Крум Дамянов, създател на емблематичния монумент 1300 години България над Шумен, е майстор на лика на Талев. Откриването съвпада със 120-та годишнина от рождението на автора на "Железният светилник", напомнят от Двора на кирилицата и благодарят за човешката съпричастност.

Тържествената церемония е във вторник, когато ще бъдат открити и бюст-паметници на бурятския писател Намжил Нимбуев, калмикския Давид Кугултинов и чеченецът Абузар Айдамиров. Те са финансирани от културно-историческия комплекс Двор на кирилицата. Събитието ще събере международни делегации, очаква се министърът на културата на Бурятия Соелма Дагаева, зам.министърът на културата на Калмикия Николай Санджиев.

Интригуващо е, че в един ден ще бъдат уважени предствители на различни народи и религии - християнство, будизъм, ислям, обединени от азбуката, създадена в България. Мисията на Двора на кирилицата е да опази свещената ни азбуката и да покаже на народите от цял свят, че България и в частност първопрестолна Плиска е родина на кирилицата, казва създателят на комплекса Карен Алексанян.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България