Шумен бори катастрофите и с билбордове

Три билборда постави полицията в Шумен с призив към водачите за разумно шофиране, без ползване на мобилни устройства и писане на съобщения в социалните мрежи. Инициативата на ОДМВР-Шумен срещу катастрофите се реализира със съдействието на фирма "Алкомет"АД. Дружеството е партньор в стартиралия м.г. проект "Шофирайте разумно. Животът е с предимство!"

Наличието на билбордове бе оповестено на брифинг в понеделник, а те предупреждават шофьорите още от неделя вечерта на три възлови точки - на Руски паметник в центъра, на Т-образното кръстовище на пл."Кристал" и на главен път Шумен-Русе при 7-ми километър. Ще останат две седмици на тези места, където има концентрация на произшествия, каза шефът на ОДМВР-Шумен ст.комисар Ялчън Расим.

"Подкрепям тази инициатива на полицията, защото живея в този град. Като компания се чувстваме социално ангажирани и винаги се стараем да повишаваме стандарта на живот в нашия град", обяви Фикрет Индже, председател на надзорния съвет на "Алкомет". Той посочи и една много лична причина да бъде съпричастен по темата - при проверка на съобщение по телефона, докато шофирал в Истанбул, направил катастрофа. "За щастие ударих кола, а не човек, но оттогава се зарекох да не пипам мобилния си телефон, когато шофирам. Животът на хората е много по-важен от един телефонен разговор", каза Индже.

Инициативите между полиция и фирма стартираха още на първия учебен ден, когато бяха отпечатани и раздадени 800 листовки с правила на движение на първолаците. После през октомври на водачите бе раздавана книжка с най-често срещаните нарушения и глобите за тях. Третата инициатива бяха 1000 брошури защо шофьорите не бива да ползват мобилния си телефон без устройство "свободни ръце", докато шофират.

Според директорът на ОДМВР-Шумен ст.комисар Расим, благодарение на свършеното катастрофите намаляват. През 2016 г. в област Шумен са станали 1001 катастрофи, а през м.г. те са с над 30% по-малко – 673. Лошо е, че се запазва броя на жертвите. "Още в началото на м.г. си поставих за цел намаляване на пътния травматизъм с уроци в училищата, специализирани проверки и с този проект. Смятам, че има ефект", каза полицейският шеф.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони