Япония насърчава с 850 евро пътувания на творци съвместно с фондация "Пловдив 2019"

Японската неправителствена организация "EU Japan Fest" ще подкрепя проучвателни пътувания на творци и артисти, става ясно на организиран от фондация "Пловдив 2019" форум. На него японците презентираха възможностите за финансиране на проекти и инициативи пред културните оператори в града под тепетата. Арт инсталации, театрални и филмови фестивали, резидентни програми и изложби бяха малка част от представените реализирани проекти с подкрепата на Япония.

Над 40 града столици на културата от цяла Европа са осъществили свои инициативи, посветени на сближаването на културите по света, с финансова помощ от организацията от Далечния Изток. Устойчивостта на партньорските мрежи е един от основните критерии за всички желаещи, които кандидатстват към организацията. През 2017 и 2018 г. културни оператори, артисти и организации могат да подават към фондация "Пловдив 2019" своите предложения за проучвателни пътувания до Япония. Пътуванията са реална възможност за осъществяване на конкретни съвместни проекти.

"EU Japan Fest" осигурява по 850 евро на всеки от одобрените кандидати за пътуване. Основно изискване към желаещите е да са получили писмо за подкрепа от фондация "Пловдив 2019". От създаването си през 1992 г. неправителствената организация финансира проекти и подкрепя всички настоящи и бъдещи европейски столици на културата. Фестивалът на поезията в Марибор, манга уъркшоп, бонсай изложби и DJ проект от Монс бяха сред успешните инициативи, представени на форума "Европейска столица на културата и Япония - успешните проекти и добрите примери". В настоящите столици на културата - Орхус (Дания) и Пафос (Кипър) организацията подкрепя редица концерти, творчески четения и арт инсталации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини