Японски фирми разкриват 8000 работни места у нас

Очаква се повече родни компании да търсят партньори за износ в Страната на изгряващото слънце

Едно от предприятията прави суши в Пловдив

Три малки и средни предприятия от Япония започнат производство в България, като се очаква за компаниите да работят 8000 души. Фирмите са Zen Noh foods, AN Aqua Network и Electric Iron cove Cv, като първата вече е започнала производство на замразено суши в Пловдив. Продукцията ще е предназначена за българския пазар и за останалите страни от Европейския съюз. Това съобщиха от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, след среща на директора на агенцията Мариета Захариева с посланика на Япония у нас Н. Пр. Масато Ватанабе.

Останалите две фирми са в напреднала фаза да стъпят в страната.

Мариета Захариева отбеляза, че с влизането в сила на споразумението за свободна търговия между Япония и ЕС, ще се увеличи интересът на японски инвестиции към България. Отделно повече български компании ще търсят партньори за износ на продукция за Япония.

Голямата японска компания “Язаки”, която вече има три завода у нас, също работи с много малки и средни предприятия като поддоставчици. В момента “Язаки България” е работодател на около 5500 души. В новия завод в Димитровград, който стартира производствения процес през септември тази година, наетите служители вече са над 1000. Очаква се до края на 2018 година те да бъдат над 1500.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции