Цените на горивата ще падат още

Хазната губи около 1 млрд. лв. от сивата икономика в горивата

У нас се внасят горива от Гърция, Сърбия, Румъния и Русия

15_1_204344Само 0,1 стотинка е печалбата от продажбата на литър бензин преди две седмици, каза председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев на семинар в Стара Загора. От крайната продажна цена от 2,11 лв. за литър бензин данъците са 1,09 лв., а стойността на нефта и преработката му е 0,71 лв. Като се добавят разходите за амортизация, персонал, транспорт и за самите бензиностанции, себестойността става – 2,08 лв., а от крайната цена повечето бензиностанции дават и 3 стотинки отстъпка. Когато започнаха протестите, хората казваха, че има бензиностанции, които продават бензина на 2,20 лв., а други за 1,80 лв. за литър. „Няма от къде да дойде тази голяма разлика освен от икономия на данъци”, заяви Златев.

Производствените цени навсякъде в Европа са почти еднакви, защото цената на петрола е борсова, производителите на оборудване за преработка на нефт са само няколко в света. Всички рафинерии използват една и съща технология, защото в ЕС има изискване горивата да отговарят на стандарта Евро 5.

При продажбата на литър дизел от крайна цена 2,34 лв. чистата печалба е само 0,4 стотинки.

За периода от 2011 г. до 2017 г. потреблението на горива в страната е нарасналото с 34%, като е достигнало общо 3,1 милиона тона, каза Златев. В същото време вносът е нараснал със 70% и през 2017 г. е 50% от цялото потребление на горива. В България се внасят горива от Гърция, Сърбия, Румъния и Русия. Това доказва, че е несъстоятелна тезата, че има пречки пред вноса на горива в страната. За същия период от 2011 -2017 г. приходите в бюджета от акцизи върху горивата нарастват само с 21% въпреки повишаването на ставката. Това показва, че събираемостта изостава под увеличението на потреблението на горива, заяви Валентин Златев. Според него годишно хазната губи около 1 млрд. лв. от сивата икономика в горивата. Ако НАП и митниците са си свършили работата, това няма как да им се случи, допълни председателят на БПГА.

В страната има 3,7 милиона регистрирани превозни средства, в същото време има 4225 бензиностанции с фискални устройства и 1440 „официални” ведомствени бензиностанции. Това прави по 1 легален обект на всеки 645 автомобила. Средно за ЕС на един обект се падат по 3900 автомобила. Цените на горивата в България са най-ниските в ЕС, стана ясно от данни на асоциацията.

За периода от 2000 г. до 2018 г. „Лукойл” е платила данъци и осигуровки общо в размер на 35,4 млрд. лв.

 

Валентин Златев: Проблемът са ниските доходи

Проблемът е, че искаме да живеем по-европейски, но да даваме три четири пъти по-ниски заплати, каза председателят на асоциацията Валентин Златев. „Проблемът на България са доходите, доходите на българина трябва да се изравнят с тези на французина”, допълни той. „Няма и не може да има никаква договорка между играчите на пазара за цените на горивата”, каза той. Част от протестите са провокирани от структури в сивата икономика”, допълни Златев. Според него част от протестиращите са с ниски доходи, но има и платени и организирани хора.

 

Прогноза

Цените ще паднат още

Махането на биодобавката не е решение

Може да се очаква движение на цените на горивата надолу в близките дни, каза Валентин Златев. Последните изключително ниски котировки на петрола още не са отразени в крайните цени на горивата, защото най-често това става с 1-3 дни закъснение. По отношение на обсъжданата с вицепремиера Томислав Дончев идея през зимните месеци да няма биодобавка в горивата на семинара стана ясно, че това не е добро решение за потребителите. Причината е, че трябва да изпълним определени квоти за биодобавката. Ако през зимата я няма, тя трябва да се увеличи през лятото, когато пътуваме за море и това ще увеличи цените на горивата. Друг е въпросът как биогоривата се отразяват на автомобила, защото олиото под 5% е неуправляемо, коментираха експерти.

Според енергийния експерт професор Атанас Тасев ниските цени на горивата няма да се задържат много дълго. САЩ имат интерес да поддържат ниска цената на нефта, за да не е силна руската икономика, обясни той.

Коментари

Задължително поле