10 години затвор за побой и кражба на лични документи получи рецидивист

Софийски градски съд /СГС/ постанови 10-годишна осъдителна присъда за грабеж, извършен в условията на опасен рецидив и придружен с причиняване на две средни телесни повреди на пострадалия.

На 10 април 2019г. Софийска градска прокуратура е предала на съд Борис Л., затова, че на 20 октомври 2018г. в столичния ж.к.„Гевгелийски“, в близост до един от изходите на метростанция „Вардар“, е отнел чужди движими вещи – калъф за документи на стойност 0,50 лева, съдържащ лични документи и 2 броя карти за МГТ, от владението на пострадалия, с цел противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила – нанесъл му множество удари, в резултата на което му причинил две средни телесни повреди, изразяващи са в счупване на черепа и контузия на мозъка. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, след като е деецът е бил многократно осъждан за умишлени престъпления от общ характер.

В хода на разследването е установено, че извършителят нападнал случайно преминаващ 86-годишен гражданин и след като му нанесъл няколко удара с тесла по главата, отнел калъф за документи. Противно на очакванията му в него обаче липсвали пари.

С оглед тежестта на извършеното престъпление и изключително обремененото съдебно минало на дееца, в хода на съдебното производството прокурор при СГП е поискал да му бъде наложено максималното предвидено в закона за това престъпление наказание – 15 години.

Делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие.

Поради това, след като съдът е уважил предложеното от прокурора наказание, и е приложил редукцията, предвидена в закона, е постановил 10-годишна осъдителна присъда.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право