Арестуваха бащата на изоставеното бебе в Пловдив

Министър Желязков: На 9 май ще бъдат отворени офертите за концесия на летище София

Вучич: След 10 дни отваряме магистралата Белград-Скопие

Дъжд с пясък от Сахара валя у нас

Ким търси от Москва мир в Корея Лидерът на КНДР на първа визита в Русия (ИНФОГРАФИКА)

Лекарският съюз иска отпадане на лимитите за легла по клиники в Педиатрията

Съветът за сигурност на ООН може да обсъди раздаването на руски паспорти в Донбас

Косово постави под домашен арест 26 свои гражданки, репатрирани от Сирия

Тръмп: Търговските преговори с Китай вървят много добре

Разкриват паркинг с 500 места до Рилския манастир за Великден

Полицията влиза в 746 „къщи за гости” (обзор) Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди мащабна проверка на имоти и превозни средства, плащани от ЕС

Благодатният огън във Варна ще дойде от Румъния

Облагане при наемане на чужденци и ДДС при ремонт

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 25 април 2019

Зеленски призова за нови международни санкции срещу Русия

10 години световен форум на информационното общество в Женева, Швейцария

През ноември 2005 г. Световната среща на върха по въпросите на информационното общество призова Общото събрание на ООН да обяви 17 май като Световен ден на информационното общество, за да се фокусира върху важността на Информационните и комуникационните технологии (ИКТ) и широкия спектър от въпроси, свързани с информационното общество.

Темата за информационното общество е в съответствие с работата на Международния съюз по телекомуникации в отключването на потенциала на ИКТ за младите новатори и предприемачи, стартиращи технологични центрове, като водачи на иновативни и практически решения за напредъка в постигането на международните цели за устойчиво развитие, с акцент върху малките и средни предприятия от развиващите се страни.

В периода 08-12 април 2019 г. се провежда Световният форум на информационното общество (на англ. ез. World Summit on Information Society – WSIS), организиран от Международния телекомуникационен съюз, ЮНЕСКО и UNCTAD (ООН). Тази година е 10-тата годишнина от поставянето на началото на форума под надслов „Информационни и комуникационни технологии за постигане на целите за устойчиво развитие“. По този начин WSIS продължава да предоставя платформа за „справедливо и равноправно информационно общество“ за всички заинтересовани страни, определени от Женевския план за действие. WSIS e един от най-големите форуми, които се провеждат годишно и събират световната общност в областта на ИКТ за развитие. На форума присъстват повече от 1400 участници от 130 държави от целия свят.

Нашата страна e представена от официална делегация с ръководител г-н Росен Желязков – Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и представители на дирекция „Информационни технологии“ в състава на министерството. В състава на делегацията са включени представители на различни български министерства, както и посланик Раковски Лашев – временно изпълняващ длъжността Ръководител на мисията на Република България на ООН и другите международни организации в Женева.

Българската академична общност традиционно е представена от Ръководството на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) в лицето на неговия Ректор – проф. д.н Ирена Петева, зам.-ректора по научноизследователската и международна дейност – доц. д-р Тереза Тренчева и председателя на общото събрание и директор на на института по информация и сигурност – проф. д.н Стоян Денчев.

Тримата български учени взеха участие в различни сесии и прояви на Форума в зависимост от своите научни интереси и изпълняваните от УниБИТ национални и международни научно-изследователски проекти, в това число – електронно правителство, информационна грамотност, виртуална и добавена реалност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.