Рекорден брой жертви на коронавируса в САЩ, властите прогнозират между 100 и 240 хил. починали

13-годишно момче почина от коронавирус във Великобритания Няма сведения той да е имал някакви други заболявания

Над 90 снегорина са чистили столицата през нощта

Ето какво ще е времето днес

На 1 април 2020 да почерпят

Телците да уговорят сделки, Водолеите с финансови успехи – Дневният хороскоп на Алена

Маскaта в масовата култура

Цвета Караянчева: Депутатът д-р Хасан Адемов е заразен с коронавирус Тестват всички народни представители утре

Световен дневен ред – април 2020

В „Спартак“ (Вн) не пипат заплатите

САЩ надмина Китай по брой на починалите от Covid-19

Министър Ананиев: Маските са ефективна мярка, ще търсим консенсус

Сравнение между COVID-19 и предишни пандемии (ИНФОГРАФИКА)

Падна карантината в Банско

БАБХ на проверки за мерките срещу Covid-19 при производителите и търговците на храни

10 години световен форум на информационното общество в Женева, Швейцария

През ноември 2005 г. Световната среща на върха по въпросите на информационното общество призова Общото събрание на ООН да обяви 17 май като Световен ден на информационното общество, за да се фокусира върху важността на Информационните и комуникационните технологии (ИКТ) и широкия спектър от въпроси, свързани с информационното общество.

Темата за информационното общество е в съответствие с работата на Международния съюз по телекомуникации в отключването на потенциала на ИКТ за младите новатори и предприемачи, стартиращи технологични центрове, като водачи на иновативни и практически решения за напредъка в постигането на международните цели за устойчиво развитие, с акцент върху малките и средни предприятия от развиващите се страни.

В периода 08-12 април 2019 г. се провежда Световният форум на информационното общество (на англ. ез. World Summit on Information Society – WSIS), организиран от Международния телекомуникационен съюз, ЮНЕСКО и UNCTAD (ООН). Тази година е 10-тата годишнина от поставянето на началото на форума под надслов „Информационни и комуникационни технологии за постигане на целите за устойчиво развитие“. По този начин WSIS продължава да предоставя платформа за „справедливо и равноправно информационно общество“ за всички заинтересовани страни, определени от Женевския план за действие. WSIS e един от най-големите форуми, които се провеждат годишно и събират световната общност в областта на ИКТ за развитие. На форума присъстват повече от 1400 участници от 130 държави от целия свят.

Нашата страна e представена от официална делегация с ръководител г-н Росен Желязков – Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и представители на дирекция „Информационни технологии“ в състава на министерството. В състава на делегацията са включени представители на различни български министерства, както и посланик Раковски Лашев – временно изпълняващ длъжността Ръководител на мисията на Република България на ООН и другите международни организации в Женева.

Българската академична общност традиционно е представена от Ръководството на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) в лицето на неговия Ректор – проф. д.н Ирена Петева, зам.-ректора по научноизследователската и международна дейност – доц. д-р Тереза Тренчева и председателя на общото събрание и директор на на института по информация и сигурност – проф. д.н Стоян Денчев.

Тримата български учени взеха участие в различни сесии и прояви на Форума в зависимост от своите научни интереси и изпълняваните от УниБИТ национални и международни научно-изследователски проекти, в това число – електронно правителство, информационна грамотност, виртуална и добавена реалност.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.