10 идеи за хоби за дами над 50 години

Ако сте навършили 50 години, е много вероятно да имате натрупан трудов стаж и да сте отгледали децата си. Именно затова, ви предлагаме списък с 10 интересни и различни идеи за хоби, които да внесат разнообразие, цвят и настроение в живота ви.

№1 Сформирайте си "Клуб на книгата" или се включете в такъв

Тази идея е подходяща за любителите на четенето, като може да организирате подобен клуб с близки приятелки или да се запишете във вече съществуващ такъв. Срещите на клуба са 1 път седмично или 2 пъти месечно, а през останалото време ще четете интересна литература, която после ще имате възможността да обсъдите. Освен това, ще се запознаете с нови хора, които може да ви предложат четива или жанрове, които не сте чували.

№2 Запишете се на плуване

Плуването е един от най-препоръчваните от здравните специалисти спортове, заради ползите върху цялото тяло. Открийте басейн близо до вкъщи, където предлагат програми или групови тренировки за вашата възраст. Благодарение на тях ще раздвижите и укрепите цялата мускулатура, и ще регулирате кръвното. Не на последно място, ще направите нови приятелства и ще поддържате фигурата си.

№3 Включете се в арт клас

Ако сте по-креативно настроени, може да си харесате клас или уроци по грънчарство, дърворезба, плетене/шиене, рисуване и т.н. Проучете местните ателиета, галерии и работилници, които предлагат подобни курсове. Там ще се забавлявате, ще се отървете от натрупаното напрежение и ще преоткриете своята артистична страна.

№4 Започнете йога

Подобно на плуването, може да се запишете на йога за възрастни, където упражненията са специално разработени за вашата възраст и съответно няма да се натоварвате, а рискът от контузия е минимален. Чрез йога позите ще коригирате стойката, ще станете по-гъвкави и най-вече ще отпуснете тялото и съзнанието от стреса. Този спорт се препоръчва и при високо кръвно, проблеми със сърцето, както и при артритни и други ставни неразположения.

№5 Направете си градина

Дори да не разполагате с къща/лятна вила с двор, където да си направите градина, винаги може да си засадите зеленчуци или билки на терасата, а защо не и цветна леха пред блока? На пазара се предлагат много ръководства за градинари и наръчници с полезни съвети за отглеждане на растения в домашни условия. Експериментирайте с нови и непознати цветя или билки, чието отглеждане ще ви донесе радост и чувство на удовлетворение.

№6 Станете детегледачка

Ако имате повече свободно време или внуците вече са пораснали, винаги може да се пробвате като гледачка. Въпреки че повечето млади семейства търсят професионална помощ, със сигурност ще откриете познати/съседи или други хора, които предпочитат опита пред образованието в тази сфера. Пуснете обява във вестника или залепете такава във входа/квартала, за да имате повече шанс. Грижата за децата и радостта, която носят, ще ви заредят положително, а и така ще имате един допълнителен доход.

№7 Превърнете се в майстор-готвач

Никога не е късно да откриете готвача в себе си или да подобрите уменията си. Ако нямате възможност да се запишете на готварски курс, потърсете онлайн такъв или някой сайт с видеа и идеи, които може да пробвате. Не се страхувайте да експериментирате с продукти или чуждестранни кухни - именно успехът ви там ще донесе много позитиви на вас и близките ви, а освен това, ще повиши самочувствието ви.

№8 Стартирайте онлайн бизнес

И с най-елементарните компютърни познания може да започнете свой бизнес, като продавате стари ненужни, но запазени вещи, такива, които сами сте измайсторили сами или дори домашно приготвени ястия. Facebook e лесен начин да популяризирате новото си начинание, но ако ви се струва сложно, винаги може да пуснете обява в някой вестник или да споделите с близки, които съответно да разкажат на техни познати. Дори да нямате успех веднага, със сигурност ще се забавлявате и ще разнообразите дните си.

№9 Преподавайте уроци

Ако имате специализирана професия, добра идея е да преподавате уроци на студенти/ученици, желаещи да работят същото някой ден. Ако нямате такава, елементарните познания по литература и математика от училище, също са опция за уроци на подрастващите. Поинтересувайте се дали ваши близки/съседи/познати не търсят подобни услуги. Чувството на пълноценност и гордост са ви сигурни.

№10 Пътувайте по света

Една чудесна идея, ако обичате приключенията. Ще откриете много изгодни екскурзии за 50+: от еднодневни пътувания до манастири и красиви кътчета в страната, до от круизни пътешествия. Предложете на съпруга си или своя приятелка/роднина да ви придружи, ако не обичате да пътувате сами. Никога не е късно да преоткриете красотата на далечни градове и екзотични държави.

Коментари

Задължително поле