10 неща, които трябва да знаете за Г-ца Марпъл

Авторката описва героинята си като дама с лукав пламък в очите.

Започна втори сезон

Персонажът е базиран на бабата на Агата Кристи

Живее сама, но е имала любим в миналото

Адаптацията на „Криминалните случаи на г-ца Марпъл“ се завърна по Epic Drama. Гениалната дама - частен детектив е олицетворена от, покойната вече, легендарна актриса Джералдин МакЮън. Втори сезон се състои от четири епизода, които се впускат в криминални случаи в малки провинциални градчета, които се оказват съвсем не така идилични, както изглеждат на пръв поглед. Самата Марпъл е всеизвестна! Знаехте ли, обаче, тези неща за нея: 

Персонажът на г-ца Марпъл е бегло базиран на бабата на Агата Кристи и нейни приятелки, които явно никак не са стояли мирни.

Г-ца Марпъл се появява за пръв път в шест кратки истории между 1927-28 г.; първата публикувана книга - The Murder at the Vicarage – е издадена през 1930 г. Следват общо 11 новели, като последната от тях - Sleeping Murder е публикувана 1975 г., след смъртта на авторката. Противно на популярното схващанe, г-ца Марпъл не умира в тази книга. В книгите и филмите е показано, че г-ца Марпъл живее сама, но тя споменава, че е имала любим в миналото.

Агата Кристи описва героинята си като „слаба, привлекателна възрастна дама, с лукав пламък в очите.“

Любимите й хобита са градинарство, плетене, и разбира се – клюкарстване. Последното особено й помага да разбира по-добре човешката природа и зловредност, тъй като помежду одумването и бъркането в чуждите работи, тя успява да наблюдава поведението на хората наоколо и начина, по който се справят с проблемите. 
Марпъл живее в измисленото градче в южна Англия – Сейнт Мери Мийд. С няколко малки изключения, всички истории с нея се развиват в подобни малки градчета, тъй като тя обича да пътува, да посещава приятели и познати – и някак случайно винаги се натъква на престъпление. Тя става частен детектив, въпреки че няма нищо общо със силите на реда и криминалистиката.

Агата Кристи никога не е възнамерявала да противопоставя г-ца Марпъл на друг свой много известен детектив, Еркюл Поаро, и със сигурност никога не е планирала да го замени с нея. В биографията си тя пише: „Със сигурност нямах намерение да я задържа до края на живота си.“ Впрочем по-рано този месец ВВС съобщи, че Winterbrook House, в която Агата Кристи живее до края на живота си, в момента се продава с начална цена 2.75 млн. паунда.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Сериали