10 признака издават стареенето на организма

Колкото по-рано ги забележим, толкова вероятността да забавим и спрем процеса е по-голяма

Смята се, че първите признаци на остаряването са посивяващата коса и появата на бръчки, но всъщност този процес е далеч по-сложен. Бръчките и побелелите коси са проявление на процеси на стареене, които започват при едни хора на 30, а при други на 40 и повече години.

Има и други признаци, които подсказват, че организмът е започнал да старее. Някои от тези процеси са обратими, а други не. Колкото по-рано човек забележи настъпващите промени, толкова вероятността да ги забави и спре е по-голяма.

Косата започва да пада

Рядко по-възрастните хора могат да се похвалят с буйна коса и това не е изненадващо за никого. Но ако до календарната старост остава повече време, а главата оплешивява и космите по други части от тялото падат, вероятно тялото старее по-бързо от нормалното. Това може да се обясни с понижена функция на щитовидната жлеза. Обикновено има и други придружаващи симптоми като отоци, наднормено тегло, умора, отслабване на паметта. Така че, ако човек забележи, че косата оредява или веждите стават по-редки, а при мъжете космите на палците на краката изчезват, добре е да се изследват хормоните на щитовидната жлеза.

Трудно вдигане на по-тежки предмети

Ако човек забележи, че все по-трудно вдига кофа с вода на вилата или едва носи пълна торба с покупки, това е признак, че тялото старее. Силата на мускулите е добър показател за биологичната възраст, тъй като мускулната маса бързо намалява с годините – с 10% на всеки 10 години. В медицината това се нарича саркопения. Загубата на мускулна маса се съпровожда със слабост и понижаване на физическата издръжливост. Добрата новина е, че този процес може да се спре, забави и дори да се възстанови мускулната маса. Това може да стане със силови упражнения и като се увеличи консумацията на белтъчини.

Силите не достигат за отваряне на бутилка бира

Изследвания доказват, че силата на ръцете има връзка с процесите на стареене и с възрастта отслабва поради загуба на мускулна маса. Освен това отслабването на силата на ръцете може да е признак, че функциите на мозъка се забавят, което подсказва, че той старее.

Раните заздравяват по-бавно

Eдин от признаците на стареене, на който често не се обръща внимание е, че организмът се възстановява от рани и травми доста бавно.

Кожата е най-големият орган на тялото и в нормално състояние има невероятна способност за бързо възстановяване. Когато тази способност се наруши, това свидетелства за възпалителен процес, който протича на клетъчно ниво. Едно от следствията на такова клетъчно възпаление е стареенето на клетките.

Имате повече бръчки от връстниците си

Бръчките и увисването на кожата са безспорен признак за нейното стареене, но времето и скоростта на образуването им може да са както генетично обусловени, така и да са следствие от начина на живот: пушене, страст към слънчевия загар, консумация на вредни храни, заседнал живот, недоспиване. Само с козметични продукти бръчките няма как да изчезнат, но появата им може да се забави с повече грижи за тялото, рационално хранене с плодове, зеленчуци, риба, прием на вода, със спорт и достатъчно сън.

Кожата е все по-суха

При младите хората  кожата се овлажнява и се регенерира много бързо. С годините тя постепенно става по-суха и се налага честа употреба на овлажняващи кремове и лосиони, и въпреки това тя пак остава суха. Причината може да е и понижена функция на щитовидната жлеза. Появата на различни дерматити и екземи може да е свързано с нарушено усвояване на хранителни вещества и микроелементи, което се дължи на проблеми с червата, а те зачестяват при възрастните хора.

Лицето изглежда уморено и повяхнало

Загубата на костна маса в областта на лицето също се смята за естествен признак на стареене.

С възрастта бузите и очите хлътват, устните изтъняват, а кожата увисва. Това прави човек да изглежда понякога по-възрастен, отколкото е, дори повече от бръчките и посивялата коса. Много хора сами ускоряват този процес като пушат, хранят се нездравословно или рязко напълняват или отслабват.

Менструалният цикъл става непредсказуем

За жените нередовният цикъл е един от най-ранните признаци на стареене. Това може да се случи и 15 години преди настъпване на менопаузата.

На 30 и 40 години е трудно жените да свържат нарушението на менструалния цикъл със стареенето, но за жалост е така. Организмът сякаш започва да усеща, че остарява и че е време да се откаже от хипотетично забременяване и раждане. Нарушеното производство на хормони много бързо влече след себе си и други признаци на остаряването като промяна в теглото, намаляване на мускулната и костната маса, намаляване на силата. Ето защо и най-малките промени в менструалния цикъл не бива да се пренебрегват.

Проблеми със съня

Често будене нощем и в резултат на това необходимост от дрямка през деня. Ако това се случва, причината е повишено ниво на кортизола, известен като хормон на стреса. Това става все по-често с напредване на възрастта, което пречи на здравия нощен сън. Кортизолът не само се повишава с годините, но е причина за по-бързото остаряване. Води до напълняване, намаляване на имунитета и поява на хронични заболявания. Ето защо се налага човек да се научи да се справя ефикасно със стреса.

Депресия или хронична умора

Много често психическото стареене предхожда физическото. Това се случва, когато човек загуби интерес към живота, пътешествията, приятелите, удоволствията, хобитата, секса. На човек му се струва, че животът губи смисъл. Този факт не бива да се пренебрегва и омаловажава. Доста често причината това да се случи е депресия или хронична умора, които могат да се преодолеят. Добре е човек да поддържа жизнеността на тялото си като първо се погрижи за душата си.

Коментари

Задължително поле