10 храни за здраво сърце

За здравето на сърцето може да се грижим по много начини. Спортът, разходките сред природатата, спокойствието и добрата храна са едни от основните способи. Тогава възниква въпросът кои храни влияят добре върху сърцето и в тази връзка на състоянието на кръвоносната система.

Сред подходящите храни са бобовите култури, като фасул, грах, нахут и леща. Те намаляват т.нар. „лош холестерол”. Съдържат фибри, протеини и антиоксиданти, които оказват благотворно влияние.

По-малко популярните аспержи са полезни, тъй като са естествен източник на фолат, който помага да се предотврати натрупването на аминокиселина, наречена хомоцистеин в тялото. Високите нива на хомоцистеин са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания.

Редовното консумиране на броколи също помага в тази насока. Това е храна, която също намалява нивата на лошия холестерол.

Богатото съдържание на омега-3 мастни киселини в продукти като чиа и лелено семе оказва особено благоприятно въздействие върху кръвта. Те спомагат за понижаване на нивата на триглицеридите и холестерола. Също така намаляват кръвното налягане и минимизират натрупването на мастни отлагания в артериите. Консумирането им може да предпази от тежки състояния като инфаркт, тромбоза и аритмия.

Друг естестен източник на омега-3 мастни киселини са рибите. Те съдържат също и протеини, но същевременно са с ниско съдържание на наситени мазнини. Особено се препоръчват риби като сьомга, сардини, пъстърва, херинга и риба тон.

Една от любимите храни – шоколадът също се препоръчва, но в случая става дума за тъмния шоколад, който има над 70% какао. Той също има добро влияние върху състоянието на артериите.

Горските плодове, като боровинки, малини, ягоди и др., съдържат антиоксиданти, които помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Те са добър източник на фибри, фолати, желязо, калций, витамин А и витамин С, като същевременно са с ниско съдържание на мазнини.

Черният дроб съдържа много хранителни вещества. Сред тях са такива като фолиева киселина, желязо, хром, мед и цинк, които повишават нивото на хемоглобина в кръвта и помагат на сърцето да е здраво.

Бадемите, лешниците, фъстъците, шам-фъстъците и орехите са сред препоръчнителните ядки за здраво сърце. Те също имат много протеини, фибри, минерали, витамини и антиоксиданти. Освен това орехите съдържат и полезните за кръвоносната ситема омега-3 мастни киселини.

Разбира се, препоръчително е да се храните с много зеленчуци. Спанакът е един от добрите източници на магнезий, който оказва благоприятно въздействие върху сърдечния ритъм. Доматите съдържат фибри, калий, витамин С, фолиева киселина и други полезни вещества. Червеното цвекло е източник на естествени нитрати, които спомагат разширяването на кръвоносните съдове и по този начин консумирането му води до намаляване на кръвното налягане.

Списъкът може да бъде много по-дълъг. Важното е да се консумира предимно истинска природосъобразна храна и да се избягват широко разпространените в супермаркетите продукти, които съдържат много изкуствени добавки, като консерванти, оцветители и др. Макар последните да засищат глада, присъствието на множество неприсъщи за човешкия организъм елементи води до натрупване на вредни вещества, алергии и заболявания. Затова повече добра храна може да осигури и по-добро здраве.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл