Отмениха вечерния час в област Стара Загора

Ниските лихви повишават инвестициите в имоти Полша привлича много капитали

МЗ пуска Национална информационна система за борба с COVID-19

Пробват над 300 терапии за COVID-19

Българи от чужбина наемат жилища с виртуален оглед

Депутатите без заплата до края на извънредното положение

Депутатските заплати скараха партиите (обзор) Гуша за гуша и обиди на „Популист!”

Кирил Ананиев издаде заповед за забрана за влизане на чужденци в България

Отсрочват заеми на граждани до 6 месеца

Нови 636 жертви на коронавируса в Италия, но намалява броят на заразените

Министър Владислав Горанов: И работещите фирми ще ползват мярката 60/40 (обзор)

Ипотеките у нас двойно по-скъпи от еврозоната

Законно ли е да ни намалят заплатата без наше съгласие?

Райфайзенбанк дарява 190 хил. лв. Кампанията “Избери, за да помогнеш” в борбата с коронавируса

Кирил Ананиев издаде заповед във връзка с работата на кооперативните и фермерски пазари

10 000 българи пътували до Италия в началото на епидемията през февруари Половин милион чужденци са пристигнали у нас миналия месец

Над 400 хил. български граждани са пътували в чужбина през февруари 2020 г., когато епидемията от коронавирус достигна в Европа и вече беше в разгара си в Азия. Това показват данни на Националния статистически институт, оповестени днес.

От тях става ясно, че 10 хиляди наши сънародници са посетили Италия, по времето когато там бяха регистрирани първите 1100 случая на заразяване на вируса SARS-CoV-2.

49.2% от българите са излезли зад граница с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия и т.н., следвани от тези със служебна цел – 27.8%, и с цел почивка и екскурзия – 23.0%.

От графиката на НСИ става ясно, че пътуванията на българи в чужбина през февруари са били традиционно по-малко отколкото през летния период, но все пак тази година те са с около 1% над регистрираните през февруари 2019 година, въпреки, че СЗО и здравните експерти от цял свят вече предупреждаваха за опасността от новия коронавирус.

Най-голям брой пътувания на българи са осъществени към: Турция – 86.1 хил., Гърция – 62.8 хил., Румъния – 45.0 хил., Сърбия – 38.2 хил., Република Северна Македония – 30.4 хил., Германия – 22.7 хил., Австрия – 16.2 хил., Франция – 13.4 хил., Испания – 12.9 хил., Италия – 10 хиляди.

В същото време през февруари са регистрирани 508 посещения на чужденци в България, или с 5.2% повече в сравнение с предната година. Много от тях са посетили зимните ни курорти, които месец по-късно бяха затворени заради COVID-19. Според статистиката именно делът на посещенията с цел почивка и екскурзия преобладава – 42.4%, следван от посещенията с други цели – 38.8%, и със служебна цел – 18.8%.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.