10 000 деца и ученици във Варна са изследвани за нарушения в речта

Снимка: Архив

3855 деца и 6313 ученици са обхванати в изследване на състоянието на речта. Скринингът е извършен в края на месец септември и включва децата в трета и четвърта група в детските градини, подготвителните групи и първи клас, при които е изследвана устната реч, както и учениците във втори и трети клас, при които се обследва и писмената реч.

Резултатите показват, че няма сериозно увеличаване на броя на малчуганите с нарушения в речта, съобщи на пресконференция Лиляна Лазарова, директор на Логопедичния център във Варна, по повод 14-ти ноември, Международния ден на логопедията. На срещата присъства директорът на дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна Лилия Христова, логопеди, и студенти от Медицинския университет.

43 кабинета са разкрити към Логопедичния център във Варна. В тях работят 29 специалисти, които за една учебна година извършват средно около 2000 консултации. 827 деца и ученици са приети за работа през учебната 2019/2020 година. Нов кабинет предстои да започне работа в детска градина „Славейче“, посочи Лазарова.

Коментари

Задължително поле