10 нечувани факта за Древен Рим

Повечето хора обвързват Древен Рим с императорите, философите и гладиаторските битки. Но културата на този народ остава мистерия в много отношения. Римляните остават следи за множество загадки и безброй традиции, много от които не са описани в учебниците.

 

1. Римляните са пиели кръвта на гладиаторите

Древните римляни са вярвали, че изпитата кръв на убития гладиатор, дава жизнена сила. Няколко римски автори описват как е била събирана след битките и продавана като лекарство. Прието е, че тя е лек срещу епилепсия.

 

2. Изчислявали времето приблизително  

През лятото имало вероятност римският час да продължи 75 минути а през зимата 44 минути. Причината за това е слънцето, по което всъщност се ориентирали римляните. 12-те дневни часа започват със зазоряването, а 12-те нощни – със залеза. Поради различната продължителност на деня и нощта през различните сезони, дължината на всеки час се променяла. Следователно римляните не държали особено на точността.

 

3. Пурпурното било само за богатите  

Всички естествени цветове като кафяво, бледо жълто, сиво и черно били знак за бедност. Това били основните цветове на животинските кожи и на вълната. Нюансите на червеното, лилавото и зеленото били изкуствено създавани цветове. Те били резултат от особено скъпи багрила, внос от далечни страни. Поради тази причина това били цветовете на богатите и аристокрацията. Най-престижен сред тях бил пурпурният цвят.

 

4. Сключените вежди били знак на интелигентност  

Гъстите сключени вежди били уважавани сред римските дами и се приемали за отличителна черта на висок интелект. Римлянките изпробвали различни начини, за да уголемяват и удебеляват своите веждите. Например – създавали изкуствени вежди от кози косъм и дървесна смола.

 

5. Стоматологията е била много търсена  

Зъболекарските услуги били особено търсени, тъй като древните римляни полагали изключителни грижи за зъбите си. На база откритите челюсти с протези, шини, изкуствени зъби и др. археолозите правят заключение. Те стигат до извода, че понякога тези подобрения се правили повече като знак за социален статус, отколкото от нужда. Само най-богатите са можели да си позволят пълен комплект зъби.

 

6. Римляните не уважавали философите  

Всеизвестни философи като Сенека и Марк Аврелий са родени в Римската империя. Въпреки това римското общество било настроено враждебно към тях. Практичните римляни били на мнение, че философията и изучаването на вътрешния свят на човека са неприложими за активния живот и дълга към държавата.

 

7. Римските военачалници не участвали в боя  

Редовно виждаме произведения на изкуството, които ни показват римските пълководци на бойното поле рамо до рамо със своите войници. Реалността обаче е различна, защото обикновено те не участват в битката. Тяхната роля е да контролират войските си от специални „капитански мостове“. От там гледката е била по-добра за ръководене на бойните действия. В случай, че битката била почти загубена, главнокомандващият трябвало или да се самоубие, или да се остави да бъде убит от врага.

 

8. Пиенето на отрова било традиция 

В края на първи век от новата ера римските императори си създали навика да пият по малко количество от познатите отрови всеки ден. Целта е била да придобият имунитет. Традицията да се приема тази смес от отрови била наречена митридатизация по името на малоазийския владетел Митридат VI. Прието е, че той е бил първият, осъществил тази практика.

 

9. Римляните не използвали сапун  

Те се къпели всеки ден, но не употребявали сапун. Втривали в кожата си разнообразни масла и използвали специално стъргало, за да отстранят мръсотията.

 

10. Перeли с урина 

Римляните използвали урина, за да перат дрехите си. Работниците в пералнята събирали съдовете, разположени около сградата, в които гражданите ходели по малка нужда. След това изчаквали урината да престои, за да се разгради до амоняк, който разреждали с вода. Накрая събирали дрехите в корито и един човек стъпвал в него и тъпчел дрехите, за да отмие петната и замърсяването.

Коментари

Задължително поле