10 шокиращи факта за французите

Когато чуем думите "парижанка", обикновено си представяме прекрасна дама в малка черна рокля с червена барета на главата и елегантни обувки на краката. Въпреки това, в днешно време, този стереотип е значително избледнял, точно като вашия парфюм в края на работния ден. Днес, французойките ценят удобните дрехи, искат да се появяват сред обществото без грим и  да обуят удобни маратонки.

 

1. Във Франция никога не питат защо едно момиче не е омъжено 

Да питаш момиче защо не е омъжено, се смята за знак на лошо възпитание във Франция. Също така не е учтиво да се пита защо все още няма деца. Дори родителите не задават такива неудобни въпроси на дъщерите си. Във Франция често се срещат хора, които се женят след възраст 40-50 години и това се счита за абсолютно нормално.

 

2. Френските жени рядко носят сутиени  

Много момичета във Франция не носят сутиени, особено тези, чиито гърди са по-малки. Въпреки това, на работното място е препоръчително да се слага, за да не се привлича много внимание.

 

3. Те предпочитат бяла пред цветна козметика  

Френските дами рядко се гримират в ежедневието си. Те са по-склонни да купуват козметика за грижа за кожата, отколкото декоративна такава. В останалата част на света, често може да се видят момичета, които фиксират грима си в обществения транспорт. Във Франция обаче е по-вероятно да се види жена в движение, която си слага овлажняващ крем на лицето.

 

4. Никой не парадира с парите си  

Всяка една демонстрация на богатство във Франция се смята за знак за лоши маниери. Ето защо, дори ако една дама има големи финансови средства, е малко вероятно да си купи искрящи луксозни бижута или натруфени дрехи. Въпреки това, е напълно възможно тя да носи скъпа маркова чанта, изработена от естествена кожа, както и часовник на китката, който да струва цяло състояние. Но наличието на такива скъпи аксесоари значи, че тя наистина може да си ги позволи, а не се опитва да заблуди някого.

 

5. Двойките не живеят с родителите си след сватбата 

Тамошните младоженци почти никога не живеят с родителите си след сключването на брак. В много други страни тази традиция все още съществува, и двойката продължава да споделя жизненото пространство с роднините на съпруга или съпругата. Такова решение се смята за глупаво във френската култура, защото, по тяхно мнение, младото семейство трябва да направи всичко възможно да се премести в собственото жилище. В случай, че не може, трябва да обмисли отлагането на сватбата.

 

6. Французойките обикновено раждат след 30 години 

Много хора в тази страна смятат, че човек на 25 години е твърде млад за деца. Поради тази причина обичайната средна възраст за първо дете е около 30 години. Също така, французите смятат, че е шокиращо да се женят и да имат деца на 20 години. Според някои местни жители, много хора на тази възраст тепърва се учат да живеят и нямат достатъчно пари или житейски опит, за да отгледат деца.

 

7. Французите предпочитат мебели втора ръка 

Французите гледат с добро око на пазара втора ръка и често купуват употребявани стоки. За тях е изненадващо как някои хора се стремят да придобият всичко ново и по-скоро биха взели кредит, отколкото да си купят диван, на който някой друг е седял. Хората във Франция имат напълно нормално отношение към вещи, които са втора употреба и са нетърпеливи да си купят интериорни мебели, които някой друг е използвал преди тях.

 

8. За французойките е обичайно да излизат с мръсна коса

Дамите могат да излязат навън с неизмити коси и никой няма да ги съди или да ги гледа странно. Това е така, защото всеки високо цени времето си и не вижда никакъв смисъл да се старае много за среща, която е на няколко часа път. Всеки би разбрал, ако не си имал достатъчно време да си измиеш косата, а си предпочел да изядеш един сутрешен кроасан.

Разбира се, не можем да кажем, че всички французи притежават тези характеристики – в крайна сметка всяко правило има изключение. Въпреки това, почти всички националности имат специални "белези", които ги открояват като общество. 

Коментари

Задължително поле