100 лв. повече за докторантите

Снимка: НПСС
От НПСС бяха на среща при просветния министър проф. Николай Денков в МОН.

Студентските съвети на среща при образователния министър

Обвързват ги с минималната работна заплата

Искат финансова помощ и за приетите в частни вузове

Докторантските стипендии да бъдат обвързани с минималната работна заплата и по този начин да се вдигнат с поне 100 лв. Тази тема са обсъдили от Националното представителство на студентските съвети (НПСС) на среща с просветния министър проф. Николай Денков в МОН.

В момента стипендиите са 550 лв., но при разговорите се е разбрало, че и двете страни смятат, че размерът им трябва да бъде променен и да стане поне 650 лв.

“На срещата бяха обсъдени важни за нас въпроси, които касаят и ремонтите на студентските общежития и участието на организацията в процесите, които касаят вземането на важни решения за бъдещето на висшето образование”, обясни председателят на НПСС Даниел Парушев.

Министър Денков е уверил, че предвидените средства за ремонтни дейности на студентските общежития ще бъдат отпуснати така, както са заложени, въпреки забавянето на висшите училища в процедурите за обществени поръчки.

От НПСС ще настояват още за по-високи “тавани” на долната и горната граница на стойностите за отпускане на стипендия, както и за повече средства за студентски стипендии. Сред исканията на студентските съвети е приетите в частните висши училища също да получават държавни стипендии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование