100 млн. евро от заплати за Пол Погба

"Манчестър Юнайтед“ плати 105 млн. евро на "Ювентус" за Пол Погба, но полузащитникът ще прибере още толкова от клуба под формата на заплати. Годишното възнаграждение на французина възлиза на 12 млн. евро, а договорът с „червените дяволи“ е за срок от 5 сезона. Контрактът гарантира 100 млн. евро в джоба на Погба, а в тази цифра не са включени и допълнителните бонуси, които може да изкара най-скъпият футболист в историята.

Дали заради парите, дали заради качествата, които притежава полузащитникът, всички деца в родината му искат да приличат на него. Халфът обещава, че никога няма да забрави откъде е тръгнал.

Останах близък с моите приятели от детството, с които се чуваме всеки ден - каза Погба. - Те ми помогнаха да не се променям, да остана верен на себе си и да не забравям корените си.“

Пол израства в Роаси-ан-Бри. В квартала, в който живее, рита топката в една стена, която се превърна в местната забележителност. Днес в същия бетон децата от квартала повтарят упражнението на Погба, тъй като искат един ден да станат като него.

Дебютния си официален мач бъдещата звезда изиграва за „Роаси-ан-Бри“. Фланелката, която използва тогава, днес е закачена на стената на първия му треньор Самбу Тати.

Още чувам майка му Йео Мориба как крещи от балкона на апартамента към Пол - разказва Тати. - Той риташе в тази стена до късно, а с майка си трябваше да стигне до скандал, за да се прибере вкъщи“.

Юношеските си години Погба изкарва и в отборите на „Торси“ и „Льо Авър“, преди да замине за Манчестър, когато е на 16 г. На „Олд Трафорд“ играчът остава три години. Раздялата му с „червените дяволи“ днес е превърната в мит. Всяка страна разказва своя версия за случилото се през 2012-а.

Има няколко футболни агенти, които не харесвам. Единият е Мино Райола - разкри сър Алекс Фъргюсън. - Сключихме договор с Погба за 3 години с опция за продължаване с 12 месеца. Бяхме нетърпеливи да преподпишем, но срещата с Райола бе фиаско. С него сме като вода и масло. Той беше убедил семейството на Пол, че той трябва да премине в „Ювентус“ и в крайна сметка това се случи.“

Година по-късно самият играч разкри своята гледна точка.

Никога няма да се върна в „Юнайтед“ - каза Погба. - Клубът се отнесе с мен с неуважение, когато напуснах миналото лято. Спомням си, че Фъргюсън ми звънна три седмици след като преминах в Италия и се смя по телефона в продължение на 25 минути. Той ми каза, че не съм бил достатъчно добър, за да играя за клуба. Това бе моментът, в който реших, че никога няма да се завърна в Манчестър. Няма сума на света, която да ме накара да се върна.“

Въпреки всичко днес Погба отново е в „Юнайтед“, а клубът му се отблагодари, като го направи най-скъпия играч в историята на футбола. Стената в Роаси-ан-Бри вече не е просто бетон, а място, на което е изрисувано лицето на Погба. Паметникът на френското тъмнокожо момче от квартала, което промени историята на футбола.

Коментари

Задължително поле