100-тонен локомотив от времето на Третия райх разтовариха в Русе

Парната машина ще заживее втори живот след реставрация в София

Успешно приключи операцията по разтоварването на 100-тонния локомотив от Втората Световна война, който пристигна по река Дунав от Виена в Русе. Парната машина вече е на сушата и ще потегли към София за реставрация, предаде БНТ.

Над два часа отне разтоварването на ретро локомотива от палубата на най-големия български речен кораб „Джъмбо" 3. Самата операция се извърши под контрола на австрийски специалисти. А парната машина, дълга 23 метра, беше вдигната във въздуха над водата от плаващия кран „Титан", за да го постави отново на релсите.

"Теглото на локомотива е много голямо и не може да бъде разтоварен с портови кранове. Ползва се кран „Титан", който е плаващ кран с капацитет 100 тона. Специални средства са донесени специално от Австрия, с които разтоварването да е безопасно", обясни Веселин Рубчев, управител на фирмата - превозвач.

"И друг път сме возили такива тежки товари, но локомотив - не. Той се товари с тия релси, да бъде сигурно, да не хукне това нещо", каза Цецко Стоянов, капитан на кораба.

Локомотивът-ветеран, който през Втората Световна война е превозвал войници и муниции, ще бъде изтеглен до София от друг локомотив. Български специалисти ще му вдъхнат нов живот, за да може след девет месеца машината отново да е в изправност. Този път като туристическа атракция.

Желанието на собственичката на локомотива Карин Флайшхакер е той да превозва любителите на ретро влаковете из цяла Европа.

Коментари

Задължително поле