1000 евро помощи свалиха министри

След разкритията отменят жилищната субсидия за членове на правителството

Гръцкият министър на икономиката и развитието Димитрис Пападимитриу подаде оставка, часове след като съпругата му Рания Антонопулу се оттегли от поста зам.-министър на труда и социалната политика заради скандал със субсидии за жилище, предаде Ройтерс.

Пападимитриу съобщил на премиера Алексис Ципрас, че напуска поради „политическата чувствителност“ на ситуацията, съобщи икономическото ведомство.

Съпругата му Рания пък се отказа от поста си, след като гръцки медии съобщиха, че тя е приемала по 1000 евро месечно добавка към заплатата за наем на жилище в луксозен квартал на Атина, в което живеела с Пападимитриу.

Антонопулу получавала субсидия за член на кабинета, чието основно местожителство е извън столицата на Гърция. Преди тя и съпругът й последователно да се присъединят към правителството на управляващата лява партия СИРИЗА през 2015 г. и през 2016 г., двамата живеели в САЩ, където се били отдали на академична кариера. Въпреки липсата на нередност около помощта за жилище, разкритието предизвика бурни критики в Гърция, която се възстановява от значителна финансова криза.

Данъчни декларации в САЩ от 2015 г. показват, че Антонопулу разполагала с 340 000 долара, а Пападимитриу пък притежавал $2,7 милиона в ценни книжа.

„Не съм искала да обиждам гръцкия народ“, заяви бившата зам.-министърка с ресор борба с безработицата. Тя обеща да върне получената жилищна субсидия за последните 2 г. от около 23 000 евро, а кабинетът на свой ред обяви, че ще прекрати тази практика за членовете на правителството.

Коментари

Задължително поле