Трети сме по малък държавен дълг

Три приоритета за развитие на Югозапада до 2027 г., София и Благоевград – центрове на растеж

Васил Велев: ВиК дружествата по места са касички за общинските коалиции

Хазартните игри облагани по различен начин (обзор)

Облагане при отдаване на стаи от апартамент на туристи

Националната лотария е 100% законна, държавното тото е безхаберно

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 януари 2020

Военното министерство: Няма да строим на територията на резиденция „Лозенец“

Няма добри пътища до туристическите атракции

До 200 хил. лв. глоба за нелегално гориво (обзор)

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 23 януари 2020 г.

Румен Радев: Израел превръща пустинята в градина, България върви в другата посока

Само през януари в „Левски“ са вкарани над 2 млн. лв.

Васил Божков: Надявам се премиерът да вземе правилно решение (СНИМКИ, ВИДЕО)

Блокират сайтове с фалшиви намаления Заличават домейни на нарушители

1000 лв. глоба за ветеринар, „заклал виртуално” овце и подправил подпис Докторът целял да поправи грешки със сбъркани номера на ушни марки

Снимка: Архив

Ветеринарен лекар от Търговищко изгоря с глоба от 1000 лв. за подправен подпис на собственичка на овце, които били „заколени виртуално”, за да се оправи разминаване в електронна база данни. Стопанката на живата стока обаче не била предупредена за предприетите действия, с които докторът на практика искал да й помогне.

Заради липсата на 16 овце от базата данни тя не могла да получи подпомагането, за което кандидатствала и случаят стигнал до прокуратурата и съда в Попово.

Там преценили, че случаят е маловажен. Докторът бил подведен под отговорност за подправения подпис на стопанката на овцете. Освободили го от наказателна отговорност и му наложили административна санкция от 1000 лв.

Трябва да плати и разноските за експертизите, които установили, че подписът, с който е потвърдено клането на добитъка, не е на жената.

Иначе историята започнала съвсем добронамерено. Докторът бил нает по договор от стопанка на близо 130 овце и агнета да предоставя ветеринарномедицински услуги във фермата й. В един момент той установил, че през годините било допуснато разминаване между реалните номера на ушните марки на овцете и тези нанесени в електронната система за идентификация и регистрация. Решил да отстрани грешките, като извършил „виртуално клане” на тези с разминаванията. Отразил това в ветеринарната система и изготвил протокол, че са заклани 16 овце, описвайки ушните им марки. Направил протокол и се подписал от името на стопанката. Реално обаче животните си били налични във фермата, а стопанката им не била предупредена за опита за оправяне на грешките с номерата на марките.

С отписването на заколените овце от системата били нарушени изискванията за подпомагане и стопанката не могла да получи съответната помощ, за която кандидатствала. Тогава тя подала жалба.

„Докторът е искал да й помогне. Да махне сбърканите номера, като овцете уж са заколени, да се нанесат верните ушни марки, които били налични на животните във фермата. Това обаче веднага се отразило в системата и той не съобразил, че ще има последици. Даден е на съд за подправения подпис. Ако стопанката има претенции за щетите, които е претъпяла, трябва да води друго дело”, коментираха работили по казуса.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Търговище.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.