101 каба гайди и кукери откриха Осмия национален събор на овцевъдите край Лясковец

Над 200 производители представиха свои изделия край Петропавловския манастир

Емблематичният оркестър 101 каба гайди откри в петък Осмия Националния събор на овцевъдите в България. Събитието традиционно се провежда край Петропавловския манастир до Лясковец. При официалното откриване в духа на народните традиции, злите сили ще бъдат прогонени от кукери, а след това 5-годишната Йоана Лазарова от Варна изпълни песента „Когато бях овчарче“ по едноименното стихотворение на патриарха на българската литература Иван Вазов.

В кошарите с породисти агнета влязоха еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, зам.-министърът на земеделието, горите и храните Янко Иванов, Десислава Танева, която е председател на Парламентарната комисия по земеделие и храните, Момчил Неков, депутат в Европейския парламент от 2014 до 2019 година, народни представители от региона и кметовете на Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.

След официалното откриване на събора, гостите разгледаха щандовете със занаятчийските изделия. Кметовете на Горна Оряховица и Лясковец инж.Добромир Добрев и д-р Ивелина Гецова заедно с проф.Венелин Терзиев от Министерството на културата проявиха интерес към майсторски изкованите медни чанове.

Над 200 изложители от цялата страна – фермери, производители на местни и млечни продукти, фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи, производители на био храни се включиха в събора. Събитието от 10-ти до 12 май е под мотото „Българските храни от български суровини“ за да се насърчи потреблението на овчи и кози продукти произведени от български суровини. Майстори изнесоха за продан ръчно изработени чанове, ножове и сечива, бижута, български носии, мед и пчелни продукти, сладкарски лакомства и дори модерни доилни апарати. На зелената морава сръчни кулинари завъртяха дъхави чевермета и скари.

Специализирани изложения бяха представени близо 1000 животни – овце, кози, месодайни говеда, пастирски кучета, коне-тежковози, магарета и др. 15 специализирани фирми пък показват селскостопанска техника, а 30 български фермери преработващи собствено овче и козе мляко продават на място своя продукция.

До животните в кошарите бе и 14-годишният Илкер Юсуф от шуменското село Загориче, който се оказа най-младият фермер на събора. Момчето разказа, че ходи на училище, но и участва в отглеждането на стопанството, което изхранва неговата фамилия.

През трите дни на събора могат да се видят мобилни музейни експозиции, занаятчийско изложение, кулинарни атракции. Фолклор от цялата страна, свързан с Гергьовденската обредност пък звучи по време на конкурса „Заблеяло ми агънце“ от над 2000 изпълнители.

Във вечерния концерт прозвучаха изпълненията на оркестър 101 каба гайди, както на младата народната певица Светла Дукатева. В събота от 18,00 часа ще има хоротека и народни веселби, а в 21,00 часа започват мистичните изпълнения на нестинарите.

Преди това същия ден ще се включи и Прабългарска школа за оцеляване "Бага-Тур" с три атрактивни спектакъла – на 10-ти май от 12,30 до 15,30 часа и на 11-ти и 12-ти май от 11,00 до 14,00 часа.

Край Петропавловския манастир е и Пътуващото читалище „Бащино огнище“, където се правят беседи с факти и събития от българската история, хайдушки игри и образователно състезание за деца „Познавам ли моята България?“.

Осмото издание на Националния събор на овцевъдите се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Това е най-мащабният форум в сектор Животновъдство у нас и единственият, който съчетава стопанския аспект на овцевъдството с българската битова култура, традиции, фолклор и занаяти.

Във форума се включиха и представители на браншови организации от 18 държави от Европа и Асия, които на кръгла маса коментираха цифровизцията на сектора и предизвикателствата пред младите фермери.

"Основното послание е българските храни да са от български суровини. Това е нашето мото вече втора година и се надявам все повече хора да приемат това мото като призив. Още от миналата година настояваме да се смени Българският държавен стандарт особено за млечните продукти. Не сме се отказали от това и продължаваме да работим в тази насока. Сирене и млечни продукти по БДС трябва да бъдат изработвани само от български суровини", коментира Симеон Караколев от НОКА.

Той допълни, че новите евродепутати трябва да водят политика, която да защитава европейския производител.

"В момента тази политика е в геополитическа угода на някого. Особено в нашия бранш това ясно е показано и с квотите за месо от Нова Зеландия, от Австралия, и тази година по Великден кампанията с безмитния внос на македонско месо. Всичко това е в ущърб на европейския производител и съответно и на България. Евродепутатите трябва да направят така, че за българските животновъди да стигат европейските средства. От над 11 000 фермера, които са с над 50 овце и кози, едва 1/ 4 от тези стопанства са взели европейски средства", коментира още Симеон Караколев.

Коментари

Задължително поле