11 бивши членове на ВСС искат оставката на Панов (обзор)

За пореден път Лозан Панов се направи, че не чува колегите си, които му искат оставката.

С 16 гласа “за” и 7 “против” се прие писмото им да бъде публикувано

Шефът на ВКС обеща да пише отчет

Единадесет от членовете на предишния състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), избрали Лозан Панов за шеф на Върховния касационен съд (ВКС), поискаха оставката му. Писмото им бе разгледано на заседанието на Пленума на ВСС. С 16 гласа “за” и 7 “против” се прие то да бъде публикувано в сайта на съвета.

Призивът е подписан от 10 бивши членове - Галя Георгиева, Димитър Узунов, Георги Колев, Михаил Кожарев, д-р Незабравка Стоева, Даниела Костова, Ясен Тодоров, Мария Кузманова, Румен Боев и Розалин Трендафилов. Към тях със свое отделно писмо се присъедини и Юлиана Колева. Всички те са изключително възмутени от скандала с клипа, сниман в Съдебната палата.

По повод на същия клип в края на април Пленумът на ВСС лиши Панов от правото му да отговаря за Съдебната палата. И тогава част от колегите му в съвета го призоваваха да си ходи. Той се направи, че не ги чува, а го защитиха само неговите две присъдружни дами съдийки. Накрая Панов обеща да пише отчет за дейността си, без да се ангажира със срок.

Днес главният прокурор Иван Гешев разказа, че наскоро прочел за съществуването на инструкция за подривни действия, които са пагубни за производителността на работното място. Тя е била изготвена през Втората световна война от съюзниците, за да се прилага за дестабилизация на нацистка Германия.

Според Гешев шефът на ВКС и неговите две колежки, свързани в обща идеологическа група от хора и медии, открай време сякаш работят по подобна инструкция, за да се уронва престижа на съдебната система, а ВСС да се занимава с всевъзможни незначителни неща, но не и да решава истинските проблеми на магистратите.

Из писмото до ВСС

Длъжни сме да опитаме да го спрем

“Преди малко повече от пет години част от долуподписаните членове на предходния състав на ВСС предложихме и избрахме за председател на Върховния касационен съд г-н Лозан Панов... Времето, изминало оттогава, обаче показа, че сме допуснали тежка грешка”, пишат магистратите на колегите си от настоящия състав на ВСС.

“Председателят на ВКС е допуснал заснемането на клип в храма на Темида с участието на полуголи момичета и въоръжени мъже, отправящ послания, които са абсолютно несъвместими с правораздавателната дейност, осъществявана в тази сграда.

Не е имало в историята на Третата българска държава председател на ВКС, който да допусне подобна гавра със символа на съдебната власт в страната. Оттук нататък за нас остава само моралният акт да поискаме оставката на Лозан Панов...

Като хора, участвали в избора на този председател, ние не желаем да споделяме повече отговорността за непремерените му действия, компрометиращи толкова тежко авторитета на съдебната власт и уронващи престижа й пред цялото българско общество. Длъжни сме да направим опит да спрем разрушителните му действия, като поискаме от него да си подаде оставката”, се казва още в писмото.

Коментари

Задължително поле