11 данъчни с обвинения за корупция, откриха 300 хил. лв. в домовете им

Архив
Главният прокурор Иван Гешев

11 служители на НАП – София са обвиняеми за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с корупционни престъпления. Това съобщи административният ръководител на Специализираната прокуратура прокурор Иван Гешев на брифинг във връзка с разследването, за което стана ясно вчера.

Още преди 4-5 месеца са започнали оперативните действия по случая, съвместно с ГДБОП. Според Гешев, част от лицата ще бъдат привлечени като обвиняеми и за парични престъпления – подкупи, а някои и за пране на пари. До края на дена ще бъдат повдигнати обвинения на всички и ще им бъде искана мярка за неотклонение "задържане под стража".

„В хода на предприетите действия вчера са проверени над седем адреса и множество леки автомобили. Според нас участниците в групата са на различни нива в Дирекция "Оперативни проверки" на НАП София – от инспектори през ръководители до началник сектор, който според нас е ръководил тази престъпна група", обясни шефът на спецпрокуратурата. Сумите, които са прибирани са между 500 и 5000 лв. в зависимост от бизнеса на търговеца.

Становището на наблюдаващите прокурори е, че за повечето от лицата ще бъдат внесени искания в Специализирания наказателен съд за задържане под стража, тъй като според колегите има вероятност те да извършат още престъпления.

По думите на Иван Гешев, по делото има множество свидетели, които са изнудвани. Той беше категоричен, че прокуратурата няма да позволи по никакъв начин тези свидетели да бъдат притискани от когото и да било.

"Няма да позволим да има реакция спрямо тях от други служители на НАП или от други държавни органи дори и да бъдат направени опити за законово основание на тези действия. Тоест, няма да позволим свидетелите на делото да бъдат притискани и „наказвани“ за това, че са изпълнили гражданските си задължения. Защото моят опит сочи, че такива случаи има“, обясни Гешев.

Общо около 300 хил. лв. в различни валути и бижута са намерени и иззети от домовете на обвинените данъчни, съобщи заместникът му прокурор Димитър Петров.

„Структурата е била основно от ръководители на екипи, които помежду си са разпределяли своите роли, въздействали са върху членовете на екипите и така са координирали своите действия. Като дори се е стигало до моменти, в които определени търговци, които не са могли да отговорят напълно на изискванията за сумите, които са им били поискани, са се договаряли с данъчните служители с оглед на възможностите си“, каза още Петров и уточни, че по този начин са взимани различни вещи за бита.

На практика схемата действала по следния начин: проверяващ екип отива в търговския обект, констатира нарушение и информира собственика каква санкция е предвидена по закон. В този момент се иска подкуп, а собственикът преценява дали е готов да плати. В процеса на общуването данъчните играели определени роли - един твърдял, че трябва да се наложи законовата санкция, а другият предлагал проблемите да бъдат решени по втория начин. Парите най-често били предавани чрез т.нар. контролна покупка - стока, закупена от данъчен, се опакова заедно с плика с парите за подкупа, така че служителите на НАП да ги вземат без да бъдат забелязани от другите клиенти. Парите били разпределяни като процент между служители на НАП.

Ивайло Спиридонов, шеф на ГДБОП, разкри, че при операцията са използвани всички възможни СРС-та, предвидени в закона.

Коментари

Задължително поле