11 неща, които не знаете за Ван Гог

Рядка фотография на Ван Гог.

Хомосексуална е била най-вероятно връзката му с Пол Гоген

Роден на 30 март 1853 г., Винсент ван Гог, без да знае приживе, се превръща в една от най-легендарните фигури в историята на съвременното изкуство. Портретът на д-р Гаше, който го е лекувал в последните му дни, достигна рекордната цена 152 млн. долара. Геният умира едва на 37 години, като краткото му земно битие е накъсано от пристъпи на лудост - за това узнаваме от писмата, които той редовно изпращал до брат си и малцината си приятели. Това са всеизвестните факти за Ван Гог, но съществуват и малко познати сведения за неговия живот. Ето 11 от тях:

1. Има четирима Винсент ван Гог

Художникът Ван Гог е кръстен на мъртвороденото си братче, което пък е носело името на техния дядо. Единият от братята Ван Гог - Тео, става баща на момче, което е кръстил също Винсент ван Гог.

2. Художникът е страдал от тежки психични заболявания

Много съвременни психиатри се опитват да поставят диагноза на твореца въз основа на симптомите, описани от него приживе, депресията и припадъците му. Най-вероятно става въпрос за шизофрения, сифилис, маниакална депресия, хиперграфия (болезнено чувство за ранимост, което кара страдащия да изпитва огромно желание да пише, а в случая с Ван Гог - и да рисува), синдром на Гешвинд (разновидност на епилепсията) и депресия на темпоралния лоб (увреждане на слепоочния дял на мозъка).

Ако се вярва на семейните истории, той от малък не е бил чужд и на аутизма. Сестра му Елизабет разказва, че е бил „изключително мрачен и необщителен, ходел замаян, криволичейки, с наведена глава”.

Винсент бил като непознат не само за братята и сестрите си, но и за самия себе си. Биографът му Чарлз Мофат пише: „Той не е бил способен да разбира намеренията и чувствата на хората около себе си.”

3. Започва да рисува чак на 27-годишна възраст

Семейството на Ван Гог го изгонва от фамилната къща след поредица от неуспешни опити да се установи някъде на работа (търговец на картини, учител, книжар, пастор). Година след това той започва да рисува. Брат му Тео му купува бои, четки, платна - решава да го подпомогне финансово на този етап. Впоследствие Тео поема изцяло грижата за финансовото състояние на брат си и това продължава цяло десетилетие.

4 .Бил влюбен в проститутка и живеел с нея

Ван Гог се влюбва в редица жени, включително в своя овдовяла братовчедка и в аристократка на име Евгения, която обаче отхвърля ухажването му. След като напуска семейния дом и се премества в Хага той общува предимно с проститутки. Любимката му е Класина Мария Хоорник, която той нарича галено Сиен. Той дори й помага да се грижи за бебето си и рисува много нейни портрети, но тя се вклинява между него и семейството му. По молба на брат си Тео той я напуска и се мести в Дрент, друга нидерландска провинция. Има още няколко връзки през живота си, но умира в самота.

5. Цветовете в картините му не са истинските

Ценителите се възхищават на ярките цветове в картините на Ван Гог, но всъщност той не е имал съвсем това предвид - особено жълтото. Подобно на повечето си колеги от онова време той е използвал нестабилен пигмент, наречен хромово жълто, който с течение на времето започва да кафенее и потъмнява. Химическата промяна е необратима и можем само да предполагаме как са изглеждали платната навремето. Биографът му Чарлз Мофат приписва прекомерната употреба на жълто в картините на биполярното разстройство на художника.

6. Бил е цар на селфитата

Само за 3 години Ван Гог рисува 43 автопортрета. Това може да бъде отдадено на суета, но много по-вероятно се дължи на бедност - емоционална и финансова. Художникът не е имал средства, за да плаща на професионални модели, а и малцината приятели, които е имал, са му отказвали да позират.

7. Връзката му с Пол Гоген вероятно е била хомосексуална

Двамата известно време са съквартиранти в Южна Франция. Повечето от биографите му отчитат, че с напредване на годините той е редувал признаци на хипер- и хипосексуалност, бисексуалност и хомосексуалност. Неговата бурна хомосексуална връзка с колегата му Пол Гоген включва периоди на жестоки караници и скандали. Въпреки че Ван Гог описва връзката им като „наелектризираща”, тя включва дълбоки разочарования и дори насилие.

8. Гоген изглежда е отрязал ухото на Ван Гог

Прочутият инцидент с ухото често се предава по този начин - двамата художници се скарват жестоко и в един момент Ван Гог заплашва Гоген с бръснач. В пристъп на сляпа ярост (Ван Гог често е изпадал в такива), вместо да пореже Пол, Винсент отрязва част от ухото си, което по-късно подарява на проститутка. Двама германски учени обаче написаха книга, в която прокарват теорията, че в разгара на спора Гоген, който е бил отличен фехтовач, е отрязал ухото на Ван Гог със сабята си. Според тази теория Винсент не е искал Пол да влезе в затвора и затова излъгал, че сам си е клъцнал ухото. В доказателство за тази версия в писмо до брат си Тео малко след инцидента Ван Гог пише: „Слава Богу, Гоген все още не е въоръжен с картечница или друго опасно оръжие за водене на война.” Впоследствие споделя, че няма никакви спомени от нощта на инцидента.

9. Рисува повечето от шедьоврите си в лудница

Ван Гог се срива психически през 1888 г. и постъпва в лудница - Сен Пол дьо Мозол край Сен Реми дьо Прованс. Именно там рисува най-красивата си картина - „Звездна нощ”. Макар да е едно от най-известните му платна, Ван Гог изобщо не го харесвал приживе. Даже го смята за пълен провал - това е мнението му и за останалите картини, които рисува по време на престоя си в психиатричното заведение.

10. Може би е бил убит, а не се е самоубил

Макар да е бил психически неустойчив и депресиран, има съмнения, че не се е самоубил. Според официалната версия той се прострелва с пушка в корема, докато рисува на поляна, след което извървява около два километра до странноприемницата, в която бил отседнал, и умира там. Негови биографи обаче допускат, че може да е бил застрелян по невнимание от младеж, който често му се подигравал. Художникът почувствал, че младокът му е направил услуга, и изобщо не потърсил лекарска помощ за раната. Доказателство за тази версия е фактът, че впоследствие на въпросната поляна не са открити нито пушка, нито рисувателни пособия. Свидетел разказал, че е чул изстрел непосредствено до странноприемницата, а не откъм далечната поляна.

11. Снаха му го прави известен

Ако Йоана, съпругата на брат му Тео, не бе проявила настоятелност, днес името на Ван Гог щеше да е потънало в забвение. Наследявайки стотици платна, след като Винсент и Тео умират, тя ги предоставя на десетки галерии. Публикува цялата кореспонденция на Ван Гог, за да остане биографията му за идните поколения. След смъртта на Йоана единственото им дете с Тео - Винсент Ван Гог, открива музея на художника в Амстердам през 1973 г.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица