11 хотела готови да посрещнат министрите от ЕС

До края на март одобряват разходите по председателството за 2017 г.

Местата за настаняване на гостите трябва да отговарят на затегнати мерки за сигурност

Само хотели с пет и с четири звезди ще могат да посрещат министрите от ЕС по време на българското председателство. В столицата вече са огледани 11 такива, съобщи пред “Труд” и.д. директорът на националния център за подготовката Яна Дочева. Тя обясни, че последната дума ще имат охранителните органи заради сигурността на министрите от Европа. Досега държавните охранители са препоръчвали за настаняване на високопоставени гости “Грандхотел София”, “Балкан”, “Маринела” и “Хилтън”, като предстои да се одобрят и други.

Следващата седмица предстоят и разговори с шеф-готвачи за кетъринга по време на кафе-паузите, обедите и вечерите. Целта е да се подберат ястия за менюто, така че българската национална кухня да бъде представена по най-добър начин. По предварителни разчети сумата няма да надхвърля 1,7 млн. лв. Очаква се по време на председателството страната ни да посрещне над 18 000 делегати, които ще участват в над 230 събития.

Консултацията с шеф-готвачите е необходима, за да се обяви впоследствие обществена поръчка с адекватно задание, обясниха от националния център.

До края на март трябва да бъде одобрена финансовата рамка за подготовката на председателството за 2017 г. Предишното правителство бе направило разчетите така, че от 2016 до 2018 г. да има по 50 млн. лв. годишно за председателството. Заради Брекзита във Великобритания то бе изтеглено с шест месеца, което наложи и ускоряване на подготовката. Сумата от 50 млн. лв., предвидена за тази година, няма да е достатъчна, тъй като през нея ще има най-много разходи и обществени поръчки, коментира Яна Дочева.

През миналата година според разчетите на Постановление на МС 125 са изразходвани едва 6,7 млн. лв. от предвидените 50 млн. лв. Целта е да не се загубят неизползваните 43,3 млн. лв., които по принцип не могат да се прехвърлят от една бюджетна година в друга.

Засега прогнозите са, че общата сума от 150 млн. лв., предвидена за председателството, няма да бъде надхвърлена.

Коментари

Задължително поле