110 картини от колекцията на КЦМ показва Градската художествена галерия-Пловдив

Ценителите на изобразителното изкуство ще могат да се насладят на една от най-старите корпоративни колекции в Пловдив – тази на „КЦМ 2000 Груп” АД.

Над 110 платна от български художници, притежание на холдинга от десетилетия, ще бъдат подредени на 1 декември (петък) на двата етажа в в Градската художествена галерия – Пловдив на Главната улица “Княз Александър Първи“ 15.

В колекцията са включени всички класически жанрове – портрет, натюрморт, фигурална композиция и пейзаж. Представени са 65 автори, които покоряват с богатия колорит и емоционалната експресивност на творбите си и предразполагат към съзерцателност. Една значителна част от художниците са свързани с Пловдив и региона и това не е случайно.

Те са определяли в голяма степен уникалността и уюта на това пространство, където днес КЦМ организира своя бизнес. Експозицията е изключителен шанс да видим невероятно нежната и вглъбена „Мадона” (29/23 см) на първия български академичен художник Димитър Добрович (1816-1905) - портрет с близо 130 годишна история.

Ще бъдат изложени и двете платна на Цанко Лавренов, които се отличават с уникален рисунък - абсолютно различен от типичния почерк на художника. Представянето на „Творби от фонда на художествената колекция на КЦМ 2000 Груп“ е щрих към социалния портрет на холдинга, едно споделяне с пловдивчани и гости на града на красотата и смисъла на българското изобразително изкуство. И безмълвно обещание за неговото съхранение.

Коментари

Задължително поле