1100 соц-реликви заляха БАН

Почти няма ден без учените да получат вещи от Татово време

Вефове, радиа и грамофони отново работят

Българи масово даряват вещите си от социализма. За последните 7 месеца над 1100 предмета са били предоставени на Института за етнология и фолклористика с Eтнографски музей към Българската академия на науките (БАН), след като през май учените обявиха кампания за събиране на реликви от Татово време, научи “Труд”.

900 от тях вече са категоризирани и са им направи паспорти, така че да останат за поколенията. Набирането на вещи продължава.

Идеята да се вдъхне нов живот на предметите и да се покажа епохата е взета присърце от доста хора. Почти няма ден, в който учените да не получават вещи от бита у нас преди 89-та. В началото на кампанията в музея пристигаха предимно технически предмети като вефове и радиоточки, обясни Васил Балтаджиев, един от уредниците в Етнографския музей. Екипът от учени дори успял да поправи част от получената техника. Така няколко грамофона и радиа отново засвирили.

“Пишеща машина с гръцката азбука е един от интересните ни предмети. Човекът, който ни я дари, ни разказа как по онова време се пускало нещо в магазина и всички отивали да купуват. Редял се той на опашка и когато дошъл редът му, всички с кирилица били свършили, останали само такива с гръцката азбука. Решава да си вземе и всъщност никога не я е използвал”, разказа Илиана Страхилова, част от екипа на музея.

Тенденцията е хората да даряват повече от един предмет, дори цели колекции. Една от тях е на вратовръзки, а друга се състои от 1000 джобни календарчета от 60-те до 80-те години. Сред вещите са още много медали, отличния и играчки, както и огромен набор от дрехи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл