12 станаха жертвите на земетресението в Турция, ранените са над 400

12 души са загинали и над 400 са ранени след силното земетресение в Турция. Това съобщи Органът за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Трусът удари Егейско море и беше усетен както в Турция, така и в Гърция, съобщиха местни и международни обсерватории. Според различни източници той е бил със сила между 6,6 и 7,0 по скалата на Рихтер. Има разминаване и в посочената дълбочина, данните варират между 5 и 16 километра.Епицентърът е бил в Гърция, край Додеканезите - група гръцки острови в Егейско море, близо до югозападния бряг на Турция в района на Измир. Земетресението причини щети на гръцките острови Самос и Хиос, но засегна най-силно турския град Измир, където има жертви и ранени.

Екипите работят за спасяване на оцелелите от развалините на 12 сгради в Измир, казват още от АФАД.

Губернаторът на Измир Явуз Селим Кьошгер каза пред репортери, че четири сгради са напълно разрушени при земетресението, а 70 души са спасени от развалините. Той добави че  един от смъртните случаи се дължи на удавяне заради мини-цунамито.

Професор Халук Йозенер, ръководител на Института за изследване на земетресенията в Обсерваторията на университета „Божазичи”, заяви на пресконференция в Истанбул в петък, че след земетресението, продължило повече от 15 секунди, е имало 19 вторични труса между 3,3 и 4,8 по скалата на Рихтер. Той също така каза, че по време на труса се е разкъсала разломна линия с дължина от 30 до 40 километра.

Малко след земетресението президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че всички правителствени институти са мобилизирани, за да помогнат на Измир.

„Ние заставаме с всички наши граждани, засегнати от земетресението, с всички възможни средства. Всички наши институти и министри са мобилизирани “, каза той.

Телевизионни кадри и видеоклипове, циркулиращи в социалните медии, показват как хората отчаяно премахват отломките на някои срутени сгради, за да стигнат до хората, попаднали под развалините.

Хората в Измир и съседните провинции бяха предупредени от АФАД да стоят далеч от домовете си, ако има видими повреди по сградите.

Кадри от региона показват и малко цунами, особено мощно в крайбрежния град Шъджак в Сеферихисар. Земетресението е усетено и на източните гръцки острови и дори в гръцката столица Атина. Момче и момиче бяха потвърдени за загинали след като бяха открити в безсъзнание в район, където се е срутила стена близо до град Вати на остров Самос.

Гръцките медии съобщиха, че жителите на Самос и други острови са избягали от домовете си. Трусът е усетен и в България.

Гръцкият сеизмолог Ефтимиос Лекас заяви пред гръцката държавна телевизия ERT, че все още е твърде рано да се каже дали това е основното земетресение, въпреки че каза, че е вероятно да е така. "Това е събитие, което се развива", каза Лекас и добави, че в някои части на Самос са докладвани  щети. Издадено е било предупреждение за цунами, на жителите на района на Самос е казано да стоят далеч от бреговата линия. Морската вода се издигна над дока в главното пристанище на Самос и наводни улицата. Областният управител на региона Янис Стамулис заяви, че на острова няма съобщения за ранени. На жителите също е казано да стоят далеч от сградите, тъй като вторичните трусове продължават да разтърсват района.

Последното голямо земетресение, което удари Измир, беше през октомври 2005 г. с епицентър близо до Сеферихисар. Тогава три земетресения с магнитуд 5,7 и 5,9 за четири дни разтърсиха града и близкия Айдън, без големи щети, докато двама души починаха от инфаркт.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа