Макрон вдигна минималната заплата (обзор) Антиправителствените протести продължават

Oцветени портокали продават на пазара Най-често се използва вакса

Ангела Меркел се срещна с Тереза Мей в опит да спаси постигнатото от нея споразумение за Брекзит

Българските превозвачи протестират в Брюксел Очакват подкрепа от колегите си

Руски бомбардировачи пристигнаха във Венецуела САЩ реагираха с критики

15 детски градини и 20 млн. лв. за ремонти

Корнелия Нинова: Избрахме Конституцията пред резолюциите на ПЕС

Юнкер втрещен от развитието с Брекзит Британската премиерка с отчаян опит да спаси сделката

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 12 декември 2018

АПИ поставя нови мантинели три месеца след катастрофата край Своге

Турски полицай застреля началника си

Първите електробуси на София тръгват утре

Гръцкият парламент отменя планирано със закон намаляване на пенсиите

Големите училищни ремонти приключват след 6 месеца Отварят обновеното СУ "Найден Геров" след Нова година

Александър Манолев: Китай доближава топ 10 на търговските ни партньори

12 юли е денят X за въвеждане на еврото Приемаме единната валута най-рано през 2021 г.

Искаме гаранции, че ако влезем в Банковия съюз, ще бъдем приети и в ERM 2

Решаващият ден за въвеждане на еврото в България ще бъде на 12 юли, научи “Труд”. Тогава ще бъде заседанието на Еврогрупата, на което се очаква да бъде разгледан въпросът с българската кандидатура за влизане в “чакалнята за еврото” (валутния механизма ERM 2). В заседанията на Еврогрупата участват финансовите министри на страните от еврозоната. Като традиционно членовете на Еврогрупата се събират в деня преди всяко заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН). България вече е депозирала в Европейската комисия искане да влезе едновременно в Банковия съюз и в ERM 2. На заседанието на Еврогрупта на 12 юли в Брюксел трябва да бъде разгледана нашата заявка и да се каже дали ще се поеме твърд ангажимент, че при едно успешно интегриране на България в Банковия съюз ще бъдем приети и в ERM 2. Ако получим такива гаранции, това означава, че страната ще има ясна пътна карта за въвеждане на еврото. Ако не получим тези гаранции, отказът трябва да бъде мотивиран.

За влизането на България в Банковия съюз ще бъдат необходими между 6 и 9 месеца. Това означава, че дори при най-благоприятно развитие, България ще влезе в “чакалнята за еврото” най-рано в първите месеци на 2021 г. Минималният срок, който всеки кандидат за еврозоната трябва да престои в ERM 2, е две години. Това означава, че еврото може да бъде въведено в България най-рано през първите месеци на 2021 г.

Преди влизането в еврозоната обаче трябва да бъдат изпълнени доста процедурни стъпки. След евентуално положително становище от страна на Еврогрупата за едновременно влизане на страната в Банковия съюз и в ERM 2, трябва да бъде подадено писмо за намерение, подписана от министъра на финансите Владислав Горанов и от управителя на БНБ Димитър Радев. На по-късен етап ще трябва да бъде подадена и официална апликация за влизане във ERM 2, която трябва да бъде подписана от Владислав Горанов и адресирана до ЕКОФИН.

В Банковия съюз участват всички членове на Еврозоната, а за останалите страни от ЕС участието е по желание. Банковият съюз се основава на три елемента – единни капиталови изисквания за банките, единен надзорен механизъм, при който отговорността за надзора се поема от Европейската централна банка, както и единен механизъм за преструктуриране на нежизнеспособни финансови институции.

 

Правила

България изпълнява изискванията

България е изпълнила формалните критерии за въвеждане на еврото. Това са т.н. критерии от Маастрихт, чиято цел е да гарантират ценова стабилност в еврозоната: бюджетният дефицит да е под 3% от БВП, държавният дълг да е под 60% от БВП, инфлацията да не надминава с повече от 1,5 пункта тази в трите страни от ЕС с най-малка инфлация, и дългосрочните лихви по ДЦК да не надвишават с повече от 2 пункта лихвите в тези три страни. Остава да изпълним и условието за две години престой в ERM 2, където валутният курс не трябва да се отклонява с повече от 15%. Реално изпълняване и това условие, защото сме във валутен борд. Но вече се говори за изискване за реална конвергенция, което включва сближаване на структурата на икономиката с тази в еврозоната.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

  1. И какво? Евроатлантическите безродници ликвидират българския лев и подаряват поредната порция независимост… това което тошо не успя, внуците на съпартийците му ще довършат.

  2. В статията пише, че България ще влезе в „чакалнята за еврото“ най-рано в първите месеци на 2021 година. И по после пише, че това означава, че еврото може да бъде въведено в България най-рано през първите месеци на 2021 г. …………….Как така хем в чакалнята ще влезем в първите месеци на 2021 хем и еврото ще въведем през първите месеци на 2021 г.??? Нали трябва да има две години престой преди да въведем еврото. Т.е. щом ще влезем в „‘чакалнята на еврото“ най-рано през първите месеци на 2021 г. това трябва да означава, че еврото ще може да се въведе най-рано през 2023 година…….

  3. На12юли фин.министри на страните от еврозоната няма да разрешат едновременното влизане в банковия съюз и чакалнята iarm2.Причината:БАНКОВАТА НИ СИСТЕМА Е НЕРЕФОРМИРАНА ТЯ Е ПО СВОЯ ГЕНЕЗИС БАНДИТСКА. Упраалляват я хора от ДС.Правителството няма желание да направи бързи и смели реформи.за това се изисква политическа ВОЛЯ.НЯМА ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА.На България е небходимо ИНДУСТРИАЛНО ПРОИЗВОДСТВО СЪЗДАВАЩО ПРОДУКТ С ВИСОКА ПРИНАДЕНА СТОЙНОСТ.Който успее да разреши този проблем той решава въпроса с демографията и ТОЙ ПРЕДЛАГА НА ОБЩЕСТВОТО НОВ ИКОНОМИЧЕСКИ МЕХАНИЗЪМ ЗА БЪРЗ РАСТЕЖ 6 -8%.Разбира се това е възможноСАМО ОТ ДОКАЗАЛ СЕ МАКРОИКОНОМИСТ/ТАКЪВ НЕ ЛИПСВА/ И ОБЩ ПОЛИТИЧЕСКИ КОНСЕНСУС.Б.БОРИСОВ НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ПРЕДЛОЖИ ГОРЕПОСОЧЕНОТО И ЗАТОВА НЯМА ДА ИМА ЧАКАЛНЯ И ЕВРОЗОНА.С ПЪТИЩА МАГИСТРАЛИ КРАЖБИ И СЪБАРЯНЕ НА БАНКИ НЯМА ПРОСПИРИТЕТ ИМА СЪЗДАДЕНА ОЛИГАРХИЧНА ПРОСЛОЙКА КОЯТО ЗАДУШАВА ВСИЧКО.ОСТАВКА ИОТТЕГЛЯНЕ ОТ ПОЛИТИКАТА

    1. Иване, ако не е Борисов, то ти ще ми ядеш задника КРЕТЕН СКАПАН………..

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.