12 любопитни „майски“ исторически факта за Спорт Тото

В края на прекрасния пролетен месец май, в очакване старта на отпускарските летни преживявания, ще споделим с вас няколко хронологично подредени исторически факта, от дългата история на лотариите в България и разбира се – на Българския спортен тотализатор. Българският спорт винаги е бил в основата на съществуването на 64-годишната организация, но не само страстта към спортовете подхранва интереса на хората към игрите на Спорт Тото през тези години.

И така. Ето какви интересни събития  са се случили през месец май, но в различни години:

 1. През месец май 1898 година е учредена първата лотария в България. Това става с указ на Цар Фердинанд I и „Закон за учредяване на „Софийска класна лотария“. На Софийска община е дадено правото да организира лотарията за период от 20 години. През това време са били напълно забранени продажбите на билети от чужди лотарии. „Софийска класна лотария“ преговаря с Генералното банково Елзаско дружество в Страсбург и подписва договор за преотстъпване на концесия.
 2. На 12 май 1957 година е създаден Български спортен тотализатор
 3. В 20-ти тираж на 1958 година се въвежда тегленето на 6 редовни числа и едно допълнително. Така се появява новата междинна печеливша група“5 плюс 1“. Първите изтеглени числа са: 1,. 10,12, 16, 28 и 40 и допълнително 39. Първия улучил числата от „5 плюс 1“ се казва Илия Чопанов от Бургас, който печели сумата от 40 000 лв. През юли 1990 г. се въвеждат промени в Правилника на игрите и се премахва междинната печеливша група „ 5плюс 1“.
 4. На 1 май 1963 година се организира извънреден тираж, като набраните средства са предназначени за подпомагане на едно от най-популярните състезания по колоездене - пробегът София - Варна, стартирал за първи път в далечната 1934 г.
 5. Извънредни тиражи на Тото 1. Първи извънреден тираж е на 30 май 1986 г. „13 срещи“ с програма мачовете от световното първенство по футбол в Мексико.
 6. От 8 май 1997 г. насам тиражите в играта 6 от 42, подобно на играта 6 от 49, също започват да се теглят два пъти седмично четвъртък и неделя.
 7. От 2006 г. на 17-ти май честваме Денят на българския спорт, а датата е емблематична за всички, работещи в тази сфера. Празникът се отбелязва в България през последните 15 години.
 8. Отново през май 2011 година, дотогава отделното ДП „Държавно-парична предметна лотария“ става част от Български спортен тотализатор, сливайки се с него.
 9. На 10 май 2015 г. се премахва второ теглене на играта 6 от 49 и се въвежда стартов джакпот от 1 млн. лв. – началната минимална сума, над която започва натрупването на джакпота след всеки спечелен такъв.
 10. От 10 май 2016 г. се въвежда по-висок стартов джакпот – вече от 2 милиона лева.
 11. На 12 май 2016 г. стартира играта „Рожден ден“. Целта е участникът да направи правилна предварителна прогноза за изтеглянето едновременно на последните две цифри на календарна година, месец от годината, дата в избрания месец и ден от конкретната седмица. Печелившите групи са 15, натрупва се джакпот.
 12. От 12 май 2016 година в играта 6 от 42 се въвежда стартов джакпот от 200 000 лв. за всеки тираж, ако преди това е улучена шестицата.

Като за финал - още един интересен допълнителен факт: Не пропускайте до 30 май възможността да се включите в кампанията, организирана за членовете на ТОТО Клуб - “Дай пет за късмет”. Всеки клиент, взел участие в числовите или закупил талон за моментните лотарийни игри на БСТ на стойност равна или по-голяма от 2 лева, ще получи правото да натрупва в потребителския си профил по 1 бонус точка за всеки 2 лева покупка. Всеки 10 бонус точки, събрани в периода на промоционалната кампания ще дават 1 шанс за участие. Допълнителни информация за събития и кампании, както и най-актуални новини от света на спорта ще намерите в сайта action.toto.bg.

Българският Спортен Тотализатор отделя процент от всеки залог в подкрепа на родните спортни федерации, което ги стимулира да се развиват и да поставят нови рекорди.

Със Спорт тото печелите Вие, печели и българския спорт!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Тото