1,25 млн. купуват чрез мрежата

Онлайн пазарът нараства с 30% до 664 млн. евро

Онлайн търговията в България нараства до 664 млн. евро през 2018 г., сочат данни от Европейски доклад за електронна търговия. За година ръстът на пазара е с 30%, обявиха от Българската е-комерс асоциация (БЕА).

Сред основните потребителски желания за подобрения в онлайн търговията в развитите европейски държави са скоростта на доставка (17% от купувачите) и отстраняване на техническите повреди (13% от купувачите). В България само 6,9% от онлайн купувачите смятат, че времето за доставка може да е по-кратко, а 1,9% докладват за техническа грешка в даден сайт. Удовлетвореността на онлайн потребителите в България е изключително висока. Само 0,002% от онлайн купувачите са подали сигнали в КЗП за периода януари-септември. При брой поръчки малко над 2,5 млн., жалбите са 50.

Над 1,25 млн. са онлайн купувачите в България през първите 9 месеца на годината. От БЕА посочват, че потребителите могат сами да избегнат евентуални злоупотреби като игнорират сайтове без нужните атрибути (име, адрес, юридическо лице, телефон, имейл) и избягват оферти, граничещи с фантастиката – например, не е реално да се предлага стока с 90% намаление от сайт без възможност за връзка и контакт, без отзиви и препоръки.

Коментари

Задължително поле