13 граничари отстранени от летище София

Заплашени са от уволнение, разследва ги „Вътрешна сигурност” за саботаж

13 служители на “Гранична полиция” от пункт “Аерогара София” са отстранени. Седем от тях имат конкретна вина, че са напуснали работните си места за проверка на пътници и багажи, останалите са началници, включително и шефът на пункта. На техните места временно дават смени граничари от летищата във Врана и Бургас.

Срещу всички са образувани дисциплинарни производства, води се и разследване за саботаж от дирекция “Вътрешна сигурност” на МВР. Това съобщиха вчера вътрешният министър Валентин Радев, главният секретар на МВР Младен Маринов и директорът на “Гранична полиция” Светлан Кичиков. Преди това тримата докладваха за случая от 20 март на премиера Бойко Борисов, който поиска от тях да наложат най-строгите дисциплинарни наказания за служителите, допуснали пробив в сигурността. По Закона за МВР това са уволнения.

Както писа вчера “Труд”, срещу граничари от пункта на летището е започнало разследване за това, че са пропуснали да проверят над 40 пътници от полет на “България Ер”. Хората минавали, тъй като гишетата за проверка били празни. Две от тях седели отворени. Случаят е от 20 март, но за него било съобщено със закъснение, включително и на ръководителите на МВР.

В обясненията си досега граничарите казвали, че един е отишъл да пуши, друг - до тоалетната, трети – да говори по телефон. Затова и основната версия все още е, че в случая става дума за немарливост, а не за някаква организирана провокация.

“На фона на цялата работа на колегите по границата, такива случаи на немарливост водят до падане на рейтинга на държавата по отношение на сигурността на границите. Ще сме безкомпромисни към всяко едно нарушние, предприели сме всички мерки. Проверкатавключва и това, че не сме били уведомени веднага”, каза главният секретар на МВР Младен Маринов.

“Добре че полетът е от Париж. Те са преминали проверка през едно европейско летище и това е гаранция, че не са влезли терористи”, коментира Валентин Радев. То посочи още, че при последвалите допълинтелни проверки на преминалите не е бил установен нито един издирван гражданин или такъв, който има забрана да влиза на територията на страната. Въпреки това пробивът е факт и тези, които са отговорни за него, ще понесат наказания.

Стажантка подала сигнал за провала

Имало е опит за прикриване на случая

“Фактът, че цял един ден по-късно се подава сигнал е красноречив, че най-вероятно е имало опит за прикриване на случая”. Това заяви вчера шефът на „Гранична полиция” старши комисар Светлан Кичиков.

Сигналът за пропуснатите проверки е бил подаден от стажантка, която все още се обучавала за гранична полицайка. Тя съобщила на пряката си началничка, че е видяла през две празни гишета да преминават пътници. Въпреки, че не била пряк свидетел на случая, началничката подала доклад, позовавайки се на твърденията на стажантката, научи “Труд”. Тези обстоятелства също ще бъдат проверени и изяснени в хода на проверката, коментираха запознати.

Обяснението за забавянето при подаването на сигнала до ръководството на МВР било, че на летището било правено допълнително проучване дали действително са минали непроверени пътници.

Прави се анализ на цялостната работа на този пункт и за предишния период, каза още старши комисар Кичиков. Засега обаче не е известно дали са констатирани подобни случаи.

Премиерът поиска

най-строги наказания

за виновните

Премиерът Бойка Борисов разпореди на всички служители от Граничния контролно-пропускателен пункт “Аерогара София”, извършили дисциплинарни нарушения, да бъдат наложени максимално тежки наказания.

Рано сутринта вчера министър-председателят е извикал министърът на вътрешните работи Валентин Радев, главният комисар Младен Маринов и директора на “Гранична полиция” главен комисар Светлан Кичиков, за да му докладват за случая от 20 март, съобщиха правителствената информационна служба.

След като е изслушал резултатите от порверките до момента, Борисов е поискал в кратки срокове да бъде извършен анализ на работа на граничния пункт на летище София и да бъдат подготвени и предприети адекватни мерки за реорганизацията й.

При акция през май 2017 г.

Разбиха уникален канал през аерогарата

Нелегален трафик на чужденци през “Аерогара София” за страни от Европейския съюз бе разкрит през май миналата година. Тогава от спецпрокуратурата, МВР и ДАНС обявиха, че каналът е уникален, защото е първият през летище. 

Задържани бяха двама гранични полицаи от пункта, а по-късно и техен колега. Като организатори на трафика бяха посочени двама легално пребиваващи от 10 години у нас граждани на Бангладеш. Те са набирали чужденците от родината си, или от страни от Близкия и Средния изток, осигурявали им фалшиви лични документи и студентски книжки, за да влязат спокойно през летище София. Пак оттам те отпътували спокойно за желаната европейска дестинация.

 

Граничните полицаи са получавали общо 10 000 евро на чужденец за влизане и излизане от България, а за организаторите сумите са били по-големи. Според шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев този канал бил само за платежоспособни чужденци.

Граничарите чакали пристигащите на конкретно гише, което било инструктирано предварително. Случвало се е обаче на “госта” да се отваря и специален коридор. Схемата е работело успешно между редовите служители, но тогава не бе открита връзка с по-високи нива.

Коментари

Задължително поле