1/3 от хотелите във Велинград не плащат туристистически данък

Велинград е един от най-посещаваните от туристи курорти през лятото, ученическите ваканции, уикендите и по време на празничните и почивни дни. Въпреки това 26 от официално регистрираните 87 хотели и къщи за гости не са внесли дори и стотинка туристически налог в общинската хазна, която е празна заради милиони дългове, натрупани от предишната кметска управа.

Едва 220 хиляди лв. са влезли в хазната на СПА-столицата на Балканите от този налог

Близо 1/3 от 87-те регистрирани в Община Велинград хотели и къщи за гости не са платили дори и стотинка туристически данък от началото на 2016 г. до момента, алармираха от администрацията на неофициалната СПА-столица на Балканите.

От туристическия налог в местната хазна за първото полугодие на 2016 г. са влезли едва 219 954,85 лв., показва официалната справка на дирекция "Данъци и такси" в Община Велинград. Черният списък пък включва общо 26 туристически обекта, които по документи не са приели и един гост ат 1 януари до 30 юни.

Сред некоректните данъкоплатци са два 4-звездни и четири 3-звездни хотела и още 20 семейни и бутикови хотелчета и къщи за гости, които на книга излиза, че не са работили и не са приемали никакви туристи, макар че на практика нещата стоят по съвсем друг начин. И това е видно от постоянно запълнените през уикенда паркоместа пред хотелите и къщите за гости във Велинград и от стотиците оферти в сайтовете за колективно пазаруване. Затова май е време прокуратурата и местната структура на НАП да се самосезират по фрапиращите случаи с укриване на посещения и неплащането на туристическа такса, призовават от управата на любимия на българите СПА-курорт.

Силно притеснителен е и фактът, че броят на некоректните собственици на хотели и къщи за гости, които не плащат никакъв туристически данък, се е увеличил почти 2 пъти в сравнение със същия период на 2015 г. Макар че на практика този налог се плаща от клиентите, тъй като е включен в цената на нощувката или пакета. В същото време градската управа начело с кмета д-р Костадин Коев се моли на Министерството на финансите за 10 млн.лв. безлихвен заем, за да изплати част от наследените дългове и запълни дупките в бюджета.

Коментари

Задължително поле