13% спад в обявите за работа

Почти всяко второ публикувано предложение за работа е за София (48%). Спад на обявите за работа няма само в IT сектора.

През октомври търсели по-малко нови служители

Негативна тенденция не се забелязва само в IT-сектора

И в София наемат по-рядко нов персонал

След два месеца на положителна тенденция при публикуваните обяви за работа, през октомври те са с 13% по-малко от септември, показват данни на сайт за намиране на работа. Негативна тенденция не се забелязва само в IT-сектора. За сектора “Хотелиерство и ресторантьорство” предложенията са намалели с 43%, за “Строителство” със 17%, а за “Търговия и продажби” с 16%. Това е нормална тенденция предвид сезонността на тези бизнес сфери и спецификите им на работа по време на Covid-19. В София нощните заведения са затворени за срок от 14 дни, а за ресторантите има вечерен час, а това влияе на решенията за наемане на нов персонал.

Въпреки значителния спад, секторът “Търговия и продажби” продължава да осигурява най-големия дял от предложенията за работа (22% от всички обяви), следван от “Производство” (15%) и “IT” (12%).

Обявите за работа в София през октомври са били с 10% по-малко спрямо септември. Според данни на платформата за обяви, спадът на новите предложения в други големи областни градове е съответно: за Пловдив -15%, за Варна -19%, за Бургас -22%, за Русе -9%, а за Стара Загора -18%.

Почти всяко второ публикувано предложение през разглеждания период е за работа в София (48%). Цялостната равносметка в цифри за изминалия октомври сочи, че спрямо септември общият брой на публикувани обяви за работа е намалял с 13% (като особено чувствителен е спадът в последните дни на анализирания период). За октомври 2020 г. предложенията за работа са с 24% по-малко от тези за октомври 2019 г., а броят на обявите за изминалия месец е с 19% по-нисък от нивото им преди корона кризата у нас.

Големият брой потвърдени случаи на Covid-19 през последните седмици, налагането на ограничителни мерки за овладяване на заразата и чисто човешките притеснения превръщат назначаването и обучението на нови кадри и осигуряването на безопасна здравословна работна среда във все по-голямо предизвикателство за много от компаниите.

Коментари

Задължително поле