137 млн. лв. кредити дръпнали студенти

Средният размер на кредитите за студенти расте. Cнимка: Булфото

Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Близо 137 млн. лв. кредити са дръпнали студенти и докторанти за обучението си за 8 години в периода 2010-2018 г.. Това сочат резултатите от програмата за кредитирането им, съобщиха от Министерския съвет.

Общо 136 993 996 лв. са били изтеглени от 20 499 души, които са използвали възможностите по Закона за кредитиране на студенти и докторанти (ЗКСД). Почти всички заеми - 20 129 на брой, са отпуснати за плащане на такси, а останалите 320 - за издръжка.

Днес кабинетът утвърди предложението на образователния министър Красимир Вълчев максималният размер на новите държавни гаранции по ЗКСД да се запази и отново да е до 50 млн. лв.

Наблюдава се увеличаване на средния размер на кредитите по ЗКСД. За изминалата година той е 9584 лв.

Тенденцията е резултат от няколко фактора - увеличеният размер на издръжката за обучение за един студент/докторант и съответно по-високият размер на таксите за обучение, както и измененията в Закона за висшето образование, с които се дава право на висшите училища да извършват обучение срещу заплащане за “бакалавър” и “магистър”.

От 2010 г. студентски заеми се отпускат само на студенти в редовна форма, за обучение в България. Лихвата по тях е фиксирана и не може да е повече от 7 на сто. Има гратисен период, който е равен на срока на обучение плюс една година след завършването - в масовия случай е 5 или 6 години. Срокът на погасяване е 10 години след изтичане на гратисния период. Кредитите се отпускат от пет банки.

Около 2.8 млн. лева лоши студентски кредити се е наложило да бъдат покрити от държавата от началото на програмата.

Коментари

Задължително поле