140 нови авджии в Шуменско и Търговищко

Шест жени ще имат ловен билет

В Шуменско и Търговищко бяха произведени 140 нови авджии, които положиха успешно изпити. Сред тях са и шест дами с точен мерник. Броят им ще расте, защото през седмицата препитванията на кандидат-ловци продължават.

На изпита в Нови пазар са се явили най-много мераклии за излети в горите - 79 кандидати за ловци и 66 от тях вече могат да се похвалят с ловен билет. Чатири дами са покрили изискванията за точна стрелба и са успели да отговорят на теоретичните въпроси. Изпитът се организира от Ловно-рибарско сдружение "Станата" и се проведе в ДГС-Нови пазар.

27 са новите авджии в Попово, иначе 38 са били желаещите да ловуват в общината. Изпитите се организират от Ловно сдружение "Попово" със съдействието на ДЛС "Черни Лом".

30 мъже и една дама ще се присъединят към дружинка в Омуртаг. Желаещите да получат ловен билет са били 40, но 9 отпаднали поради слаба подготовка. Изпитите в общината се организират от ЛРС "Хан Омуртаг" и ДГС-Омуртаг.

През тази година най-малко са кандидатите за ловци в Търговище - само 28. 16 от тях са покрили изискванията. Изпитите в областния център се организират от ловното сдружение в града и ДГС-Търговище.

В края на седмицата ще стане ясно колко шуменци от 30 кандидати ще се справят със задачите, поставени от ловния експерт на РДГ-Шумен инж. Юлиян Будаков. Четирима са отпаднали на теоретичните изпити, проведени от 9 до 11 юли. Следват тестове на стрелбище. Досега три шуменки са показали, че ловът не е само мъжка територия и много жени се справят дори по-добре от колегите си. През следващата седмица изпити за ловци ще има и във Велики Преслав.

Коментари

Задължително поле