143 сами деца в приютите за бежанци

Мая Манолова

Мая Манолова ще сезира ДАНС за престъпления в центровете

Сто четиридесет и три деца, непридружени от родители или близки, се намират в момента в приютите за бежанци у нас. Това е показала светкавична проверка на омбудсмана Мая Манолова.

“Получихме сигнали за каналджийство и за трафик на непридружени деца бежанци. Абсурдно е институциите просто да наблюдават как те потъват в тъмните канали в неизвестна посока”, заяви Манолова.

Най-много сами деца има в София. 49 са в приюта в кв. “Военна рампа”, 30 - в кв. “Овча купел”, 8 - в кв. “Враждебна”. В Харманли малчуганите са 46 и още 10 в лагерите в село Баня и Пъстрогор.

Манолова ще подаде сигнал в ДАНС за каналджийство и трафик на деца бежанци, пристигнали у нас без придружител. В центровете формално им се определят отговорници - хора, които виждат за първи път, често и от различна националност. Районен кмет на София дори накарал общински куриер да отговаря за сами деца. Човекът напуснал, след като му се наложило да търси медицинска помощ за едно от децата, възмути се Манолова.

“От началото на 2016 г. през приемателните центрове са преминали 2288 деца. Ако тази тенденция се запази, те ще достигнат 4000 до края на годината. Това е 2 пъти повече от 2015 г., когато са регистрирани 1880”, допълни Манолова. Тя самата е разговаряла с деца в кв. “Военна рампа”, които нямали нито телефон, нито пари, а имали “крайно имагинерната цел” да стигнат някъде в Европа при свой близък. “Това ги прави особено уязвими за трафик и злоупотреба. Кой ще плати да отидат до Норвегия или Австрия, дали самите деца няма да платят с извършване на престъпления - проституция, кражби, трафик, дали част от тях няма да станат донори на органи, дали няма да се радикализират, заради тежката ситуация, в която са попаднали в Европа”, попита омбудсманът.

Процедурата, през която децата преминават след ареста си на границата е на ръба на закона, посочи Манолова. Те се записват към произволно избран възрастен и се настаняват заедно с възрастните без да има помещения, пригодени за техните нужди. Когато изчезнат, издирванията им не започват веднага.

Манолова предлага създаване на база данни за броя на непридружените малолетни и непълнолетни, развиване на професионалния характер на назначаваните по закон представители на тези деца, гарантиране на достъп до обучение и здравеопазване, и приемане на изготвения проект на Коордниационен механизъм за взаимодействие между институциите и органзиациите за гарантиране правата на непридружените деца чужденци.

Коментари

Задължително поле