БАБХ проследява фуражна суровина от Бразилия със съмнение за наличие на салмонела

Мариана Маринова атакува „Фермата” “Мисис България” е вторият обявен известен участник

Поет от Банско се вдъхнови от президента Радев, посвети му стихотворение

Пуснаха движението по едното платно на магистрала „Струма“

Венета Харизанова плашещо слаба (СНИМКИ)

Опашка над 8 километра се е образувала на „Дунав мост 2“

Фандъкова: Приключи третият етап от изграждането на канализация в столичния квартал „Люлин“ 9

Пожар гори в коритото на река Марица в Пловдив, подпалили са се незаконни къщи

Павел, Венци Венц и Дара се глезят с 5 звезди Втора обща песен за хитовите изпълнители

11 спасители от София и Боровец издирвали украинския турист, който пострада в района на връх Мальовица

Община Търговище ще дофинансира селско училище

Сливен ще иска кредит за съфинансиране на проект за туризма

Два нови случая на западнонилска треска в Бургас и Монтана

Китайците търсят сигурност по време на ваканцията Румънците пътуват спонтанно, не чакат причина да стегнат куфарите

Началото на сезона в италианската Серия А по MAX Sport през уикенда

143 сами деца в приютите за бежанци

Мая Манолова

Непридружените деца могат да напуснат центровете за бежанци, за да търсят каналджии по софийските улици и така да станат техни жертви

Мая Манолова ще сезира ДАНС за престъпления в центровете

Сто четиридесет и три деца, непридружени от родители или близки, се намират в момента в приютите за бежанци у нас. Това е показала светкавична проверка на омбудсмана Мая Манолова.
“Получихме сигнали за каналджийство и за трафик на непридружени деца бежанци. Абсурдно е институциите просто да наблюдават как те потъват в тъмните канали в неизвестна посока”, заяви Манолова.
Най-много сами деца има в София. 49 са в приюта в кв. “Военна рампа”, 30 – в кв. “Овча купел”, 8 – в кв. “Враждебна”. В Харманли малчуганите са 46 и още 10 в лагерите в село Баня и Пъстрогор.
Манолова ще подаде сигнал в ДАНС за каналджийство и трафик на деца бежанци, пристигнали у нас без придружител. В центровете формално им се определят отговорници – хора, които виждат за първи път, често и от различна националност. Районен кмет на София дори накарал общински куриер да отговаря за сами деца. Човекът напуснал, след като му се наложило да търси медицинска помощ за едно от децата, възмути се Манолова.
“От началото на 2016 г. през приемателните центрове са преминали 2288 деца. Ако тази тенденция се запази, те ще достигнат 4000 до края на годината. Това е 2 пъти повече от 2015 г., когато са регистрирани 1880”, допълни Манолова. Тя самата е разговаряла с деца в кв. “Военна рампа”, които нямали нито телефон, нито пари, а имали “крайно имагинерната цел” да стигнат някъде в Европа при свой близък. “Това ги прави особено уязвими за трафик и злоупотреба. Кой ще плати да отидат до Норвегия или Австрия, дали самите деца няма да платят с извършване на престъпления – проституция, кражби, трафик, дали част от тях няма да станат донори на органи, дали няма да се радикализират, заради тежката ситуация, в която са попаднали в Европа”, попита омбудсманът.

Процедурата, през която децата преминават след ареста си на границата е на ръба на закона, посочи Манолова. Те се записват към произволно избран възрастен и се настаняват заедно с възрастните без да има помещения, пригодени за техните нужди. Когато изчезнат, издирванията им не започват веднага.

Манолова предлага създаване на база данни за броя на непридружените малолетни и непълнолетни, развиване на професионалния характер на назначаваните по закон представители на тези деца, гарантиране на достъп до обучение и здравеопазване, и приемане на изготвения проект на Коордниационен механизъм за взаимодействие между институциите и органзиациите за гарантиране правата на непридружените деца чужденци.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.