1,5 милиона руснаци са заразени със СПИН

Около 1,5 милиона руснаци са носители на ХИВ – вирусът, който причинява СПИН. Това прави над 1% от населението на страната (146 544 710 души, по данни от януари 2016 г.).

Стряскащата статистика обяви ръководителят на Федералния научно-методически център по борба и профилактика на ХИВ, акад. Вадим Покровский, на заседание на президиума на Руската академия на науките (РАН), предаде ТАСС.

“В Руската федерация от СПИН са починали 240 000 човека, около 1,5 млн. руснаци са носители на този вирус. ХИВ е основната причина за смърт от инфекциозни заболявания (в 45% от случаите)”, съобщи Покровский.

Той алармира, че темповете на заразяване нарастват. В същото време няма никакви поведенчески проучвания сред руснаците, които ще помогнат да се разбере какви точно методи за предотвратяване на разпространението на ХИВ могат да се прилагат ефективно в Руската федерация.

Общо в света жертвите на СПИН са 50 милиона души, 36 милиона са носители на вируса на ХИВ.

В САЩ заразените са около 1 200 000, или около 0,37% от 324 милиона американци.

В България 2460 души са носители на ХИВ, или около 0,034% от населението.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. А ние знаем как е при руските и американските, но по някакъв начин не знаем как е в българско? Колко са болните от спин, какъв е броя на наркоманите, на алкохолиците и как се работи с тях по места или локално и национално? Или ние не си разбираме и такива болни и заразени в България просто НЯМА:) Да имаш такива необятни гробища в дома си и да ходиш да плачеш на чуждите.. Какъв е тоя нездрав интерес?

  2. За такъв евтин разврат какъвто е в Россия и Украйна какво друго можеш да очакваш? Сигурно и като нашите цигани нямат пари и за кондоми .

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.