15 минути, в които раят стана ад…

„Останахме без нищо, само с този стар телефон, без дрехи и дом. Аз, съпруга ми и двете кучета. За няколко дни ни подслониха приятели”, разказва българката Велислава Петрова, която живее в Рафина. „Само по филми съм виждала подобни сцени. Обезумели хора, пищящи малки деца докато пламъците ги изпепеляваха. Родители, които хвърляха панически децата си към морето, но много от тях се удряха в скалите. Не зная от какво имаме нужда. Да ни подслонят в някоя къща с дворче за кученцата. Искам да благодаря на българите в Гърция, които ми звънят и предлагат помощ. Топли ме, че някакъв български лъх има в тази държава”, допълва Велислава.

Пореден ден Гърция брои жертви и щети. Повече от 81 са загиналите досега, от които 23 деца, ранените над 187, а изчезналите над 100. И Google активира услуга за издирване на хора, за да помогне в търсенето на изчезналите след пожара.

Бомбардирано място напомня района на Мати и Рафина, след като огнените езици изпепелиха за 15 минути 2 000 къщи. Пред картини на ужас са изправени огнеборците, които претърсват изгорелите домове. Семейства, прегърнали дечицата си, предали се на огъня в прегръдка. Всичко е изгубено в пламъците, останалите живи, безпомощни.

„Дойдох да разпозная трупа на майка ми. Вчера се удави в селището Мати. Беше дошла с племенницата ми на почивка, когато ги покрива много гъст пушек и къщата избухва в пламъци. Бягали са, за да се спасят, но горящ покрив от сграда пада, когато вече е била на ръба на морето, наполовина вътре, и не успява”, разказва гъркинята Джули Малено.

След апела за необходимост от кръв за хоспитализираните ранени, гърците окупираха болниците, за да помогнат. Между тях и много българи.

Според първите оценки повече от 2 500 домове са напълно унищожени във Вутца, Неа Макри, Мати и Рафина. В същото време други 4000 са претърпели сериозни щети. Правителството въведе план за управление при аварийни ситуации, според който всички жертви ще се прехвърлят в моргата на район Гуди, за да бъдат идентифицират. Според решение на вътрешното министерство погребенията на жертвите ще се поемат от държавата. Вчера бе взето и решение за отпускане на 10 милиона евро от резервния фонд за подпомагане пострадалите от библейските пожари в Атика.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа