15 опита за телефонни измами за час

Телефонни измамници подновиха атаките си към Шумен, само за час и половина във вторник в полицията са постъпили 15 оплаквания и запитвания от граждани.

Шуменците се интересували наистина ли полицията провежда акция за заляване на ало мошеници и дали да помагат. Съобщили, че на домашните им телефони звънят непознати, които се представят за полицаи и искат съдействие. Разяснявали, че при поискване домакините трябва да хвърлят каквото имат - пари или злато през терасите си, защото така съдействат на МВР за залавяне на бандитите. Убеждавали хората, че криминалисти ще стоят близо и ще задържат измамниците с пачките. Освен това ги убеждавали да позвънят на несъществуващ номер 054 166, за да се уверят, че говорят с полицай.

В същото време измамниците не прекъсват връзката и при избиране на цифрите хората отново попадат на тях, съобщават от полицията. Истинският телефон, чрез който се осъществява връзка с полицията, е 112. Всички обадили се във вторник на дежурния в шуменската полицията, са били информирани, че недобросъвестни се опитват да ги измамят, няма практика полицаи да искат пари от граждани.

От сигналите на граждани става ясно още, че продължават да се въртят старите сценарии - за изгодна сделка с климатици, пострадал болен при взрив, както и обаждане от мним лекар, който иска да постави златен пирон на пострадал близък. Най-вероятно телефонистите се "съобразяват", че в момента се раздават пенсиите и затова усилено търсят жертви.

Коментари

Задължително поле