Изтеглете безплатното приложение “Европейски път – Велико Търново”

Драгич: Просинечки обедини християни и мюсюлмани в Босна

На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

15 родни продукта остават без запазена марка ЕК може да ни накаже, ако не променим закона

„Пастърма говежда“ получи защита в ЕС

Националната регистрация на 15 български продукта ще бъде заличена след приемането на промени в Закона за марките и географските означения. Става въпрос за регистрации, между които Българско кисело мляко, “Българско бяло саламурено сирене – краве”, “Българско бяло саламурено сирене – овче”, “Българско бяло саламурено сирене – биволско”, “Кашкавал Балкан”, “Български кашкавал”, “Български млечно-кисел продукт “Вита”,” Българска боза”, “Копърово масло – Шумен”, “Лавандулово масло – Шумен”, “Карловска луканка”, “Карловски луканков салам”, “Лютеница Първомай”, “Българско розово масло” и “Горнооряховски суджук”, обясниха след запитване на “Труд” от Патентното ведомство, които са вносители на промените.

Към момента тези регистрации дават защита само на територията на страната ни, а ако същите бъдат регистрирани по реда на Регламент (ЕС) № 1151/2012 г., те ще получат защита на територията на целия Европейски съюз, което безспорно ще доведе и до по-сериозни икономически резултати за лицата, които произвеждат тези продукти и които са направили регистрацията, уточни Цветислава Лакова, директор на Дирекция “Експертиза и опозиция на марки и географски означения” във ведомството.

По думите й промяната ще доведе и до ползи за потребителите, тъй като при извършена регистрация по европейския регламент върху тези продукти ще се осъществява специфичен мониторинг за качеството им, който е значително по-сериозен и пълен от този, извършван до момента.

Ако промяната в закона не бъде приета, ще започне наказателна процедура срещу България.

Междувременно “Пастърма говежда” получи защита в Европейския регистър на храните с традиционно-специфичен характер. Заявлението за регистрация беше подадено в МЗХ от Сдружение “Традиционни сурово-сушени месни продукти”. Членовете на сдружението имат право да произвеждат “Пастърма говежда”, като трябва да спазват одобрената спецификация и да обозначават продукта с европейското лого.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.