1500 деца от 60 училища събира ромският фест „Отворено сърце” в Търново

Той ще се проведе на 7 и 8 юни в парк „Марно поле”

XVI-тият детски ромски фестивал „Отворено сърце” отново ще събере 1500 деца от близо 90 училища и читалища от цяла България. Фестивалът, който е съвместна инициатива на Център „Амалипе“, Община Велико Търново и Тръст за социална алтернатива, ще се проведе на 7 и 8 юни.

Откриването на фестивала ще се състои на 7-ми юни от 13:00 ч. в парк "Марно поле", който отново ще бъде огласен от песните и танците на ученици, включени в групите Фолклор на етносите в училищата от мрежата на „Амалипе“, които вече са почти 300. В рамките на два дни зрителите ще бъдат очаровани от пъстротата и настроението, което ще внесат участницит. А гостите на фестивала ще могат да разгледат и продукти, изработени от сръчните ръце на децата в клубовете по интереси.

Ще бъде представена и изложбата „Да превърнем езика на омразата в език на толерантността“, която ще съпътства Фестивала. Радостина Петкова – учител по изобразително изкуство в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Черна гора, ще представи фотографии, чиято цел е да покаже силата на думите и тяхното влияние върху човек. В рамките на форума ще се проведе и театралната постановка „Неразказана приказка“, в която участват ученици от 8, 9, 10 и 11 класове на ПГХХТ - гр. Пазарджик с ръководител Елисавета Кланска, която е и автор, сценарист и режисьор на пиесата. Спектакълът е адресиран към сериозните проблеми на младите хора в ромска общност, като ранните бракове, насилието, ранното напускане на училище, липсата на родителска ангажираност. Историята поставя важни въпроси за любовта и приятелството, за подкрепата, която училището и съучениците могат да окажат.

За първи път тази година участниците и гостите на Фестивала ще се впуснат и в приключението Escape room, където те ще имат възможността да покажат знанията и уменията си по география, история, БЕЛ, физкултура. Останалото е тайна и изненада от организаторите на стаята.

В 18:00 ч. участниците във фестивала ще дефилират с пъстри носии и знамена по централната улица „Васил Левски”. Дефилето ще завърши пред сградата на Община В. Търново, като към него ще се присъединят и официалните гости и заедно ще извият хоро на толерантността.Фестивалната програма ще продължи и през целия ден на 8 юни. Официалното закриване на Фестивал „Отворено сърце“ и връчване на Голямата награда на Община Велико Търново ще бъде на 08.06.2019 г. от 17:00 ч.

Финалът на Фестивала отново ще бъде грандиозния аудио-визуален спектакъл „Звук и светлина“, който община Велико Търново ще подари за децата и гостите в от 21:30ч. в събота.

Коментари

Задължително поле