16-вековна крепост отвори врати в Лом

Ден на отворените врати на античната крепост Алмус обяви Историческият музей в Лом. Граждани и ученици обходиха откритите при спасителни разкопки части от древното римско укрепление на брега на Дунав и разгледаха намерените находки.

През август и септември археолозите д-р Юли Емилов, Валери Стоичков и Владислав Живков разкриха и проучиха части от западната порта и стена на късно античния Алмус.

„При разкопките достигнахме и до още по-ранни пластове на римската крепост, които са от 2 в. сл. Христа и са пострадали сериозно най-вероятно при готското нашествие през втората половина на 3 век. Открихме и част от улицата на ранния Алмус, надгробен паметник, монети и много красива лампа с изображение на гладиаторска битка. Това показва, че на това място 2000 години е кипял живот!”, заяви д-р Юли Емилов.

Разкопките на римската крепост край брега на Дунав се опитват да спасят останките от древното укрепление, върху което през 70-те години на миналия век бе издигнат жилищен комплекс.

„Разкритите структури са с висока културно-историческа стойност и сме благодарни за подкрепата на община Лом, с която се надявам да продължим проучването и да подготвим проект за реставрация, консервация и социализация на крепостта!”, заяви Валери Стоичков.

Крепостта Алмус заедно с още 26 антични кастела по българското поречието на Дунав, сред които и Бонония, Рациария , Нове, Ескус, са включени в списъка на най-големия обект на световното културно историческо наследство на ЮНЕСКО - „Граници на Римската империя”.

Коментари

Задължително поле