16-годишен криминално проявен е шофирал микробуса с мигранти на АМ „Тракия“, заспал е зад волана

Микробус, превозващ 17 нелегални мигранти от Пакистан и Афганистан, се е ударил в дърво в района на 98-ия км на автомагистрала "Тракия" в посока София малко след 4,20 часа в неделя сутринта, а в резултат на инцидента 9 души са загинали на място, а 8 са ранени, съобщи Мирослав Стоянов, говорител на Областна дирекция на МВР-Пазарджик.

Микробусът е бил управляван от непълнолетен и неправоспособен 16-годишен шофьор от ромски произход от София, който бил без свидетелство за правоуправление на превозно средство, стар познайник е на полицията и е криминално проявен. Тийнейджърът водач също е загинал.

На местопроизшествието няма никакъв спирачен път и затова разследващите предполагат, че 16-годишният шофьор, който има криминално досие за грабежи и кражби, извършени през януари 2017 г., най-вероятно е заспал. Работи се обаче и по втора версия, че инцидентът може да е съпричинен и от друго МПС, движещо се в посока София

Работата по изясняване на причините, довели до тежката катастрофа и самоличността на загиналите и ранени чужденци, продължава.

Седем от осемте бежанци, които са оживели, са откарани с линейки в МБАЛ "Пазарджик", а най-тежко пострадалият, който е с опасност за живота, е транспортиран в Клиниката за анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) на Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив за спешна операция. В буса са били само мъже без документи за самоличност, като разследващите не изключват техният брой да е бил по-голям от заварените на мястото на инцидента, допълниха от Областна дирекция на МВР-Пазарджик.

На местопроизшествието веднага са изпратени екипи на полицията, Пожарната и Спешна медицинска помощ. Мястото на катастрофата дълго време бе  отцепено заради оглед от криминалисти на Областна дирекция на МВР-Пазарджик, а движението в този участък от АМ "Тракия" се регулираше от патрули на "Магистрална полиция".

 

Коментари

Задължително поле