16-годишно момиче пробива в модата с българска шевица

16-годишната Моряна Филипова от София е създала своя собствена модна линия, озаглавена „Фолклорните мотиви в съвременния гардероб на работещата жена“. В нея главната роля е отредена на традиционната българска шевица, която младото момиче ръчно бродира върху моделите си.

Морето, слънцето и свободата – това са трите думи, които описват най-точно младата дизайнерка. Само за 3 месеца тя успява да създаде 13 модела, насочени към дамите, а повод за това става участието й в ABLE Mentor, където заедно със своя личен ментор развива идеята за българските традиции, вплетени в мода за съвременни дами, информира БНТ.

Успоредно с това успява да постигне и отличен успех в училище, защото Моряна е десетокласничка в Професионалната гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“.

В своите модели момичето вплита закодираната символика на традиционната българска шевица, а вдъхновението идва след посещение в Етнографския музей.

„Там ме посрещна една дама, която тъчеше на стан и ми разказа за всички скрити символи, как да ги намирам в килимите и носиите. Вдъхнових се да върна тези символи в нашето забързано и сиво ежедневие“, споделя Моряна.

Тя разказва, че моделите й се радват на голямо одобрение, защото дамите имали нужда нещо българско да се върне в ежедневието. Освен това всяка една от дрехите има свое собствено послание, което ги превръща в уникати.

Колекцията ми е от 13 модела. Всички шевици са бродирани на ръка чрез гоблен: „Дадох цялата си енергия за създаването на тези 13 модела“.

Обещаващата дизайнерка споделя, че след 12 клас има намерение да учи мода в Италия и нейните модели да стъпят на световната сцена: „Гоним световната сцена, но винаги ще се върна в България. Няма да оставя така нещата. Искам да променя стила на българите и ще се стремя към това“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Браво на Моряна за прекрасната идея и упорития й труд! Силно вярвам, че ще стигнат моделите й до световната сцена! Желая нестихващ творчески дух и успех!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.