16 месеца затвор за мъж, карал упорито без книжка

Полицаи го предупреждавали многократно, глобили го 1000 лв., имал и условна присъда

За 16 месеца влиза зад решетките 30-годишен мъж от Попово, който упорито карал автомобил без някога да е имал книжка, не плащал глоби и дори не го трогнала условна присъда.

Шофьорът без правоспособност е даден на съд, след като за пореден път го хванали да кара кола. Засекли го в само 11 месеца, след като бил сключил споразумение с прокуратурата за същото провинение и тогава му наложили наказание от 4 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

Вместо да спре моторизираните разходки, през септември миналата година, при това по тъмно, той пак бил засечен да шофира чуждо „Рено”. Возел жена си, малкото си дете и друг мъж. Натъквайки се на патрул, нарушителят опитал да се настани на мястото до шофьора, на което обаче седяла жена му с детето. Комичната ситуация се разиграла пред полицаите, които много добре познавали нарушителя, който нееднократно били предупреждавали да не сяда зад волана. Писали му санкции. Стигнал до съда, където го освободили от наказателна отговорност и му наложили глоба от 1000 лв. Той не платил. После сключил споразумение и получил условна присъда. Накрая изчерпал търпението на всички.

Преди дни Районният съд в Попово му наложи наказание от 12 месеца лишаване от свобода и глоба от 500 лв. Постанови да се приведе в изпълнение и условната присъда, в чиито срок мъжът пак бил хванат да шофира в нарушение на закона. Така той трябва да изтърпи 16 месеца лишаване от свобода при общ режим. Освен глобата, дължи и 316 лв. за разноски по делото.

Пред съда той давал толкова абсурдни обяснения и твърдял, че не карал кола вечерта, когато го хванали през миналия септември. Това наложило по делото била направена експертиза, която показала, че мъжът е с гранична норма на интелект ( IQ=70). „Мисловният процес е на елементарно ниво, но без наличие на психотични феномени и отговаря на всички критерии, които позволят да се направи извод, че е вменяем, както и че правилно разбира фактите, които са от значение за делото и дава достоверни обяснения за тях”, пише в мотивите.

Присъдата, която му е наложена, подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Търговище.

Коментари

Задължително поле