17 години затвор за мъж, причинил смърт на пътя под влиянието на алкохол

Снимка: Архив

Окръжен съд – Бургас призна подсъдимия Атанас Д. за виновен в това, че на 24.07.2016 г., около 19,40 ч., в гр. Карнобат, управлявал лек автомобил и нарушил правилата за движение, посочени в Закона за движение по пътищата, а именно:

Чл. 16. (1) На пътно платно с двупосочно движение на водача на пътно превозно средство е забранено:

1. когато платното за движение има две пътни ленти - да навлиза и да се движи в лентата за насрещно движение освен при изпреварване или заобикаляне;

Чл. 25. (1) (Доп. - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например ..., да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, ..., преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат ..., преди него ..., и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение.

Чл. 116. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 7.08.2012 г.) Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, в резултат на което умишлено причинил смъртта на намиращата се на пътното платно М. Д., починала по-късно същия ден.

Окръжен съд – Бургас осъди подсъдимия на 17 години „Лишаване от свобода“, което наказание да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим. Съдът лиши подсъдимия и от право да управлява моторно превозно средство завинаги.

Окръжен съд – Бургас призна подсъдимия Атанас Д. за виновен и в това, че при условията на реална съвкупност с престъплението по т. 1, управлявал лекия автомобил, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,88 на хиляда, установено по надлежния ред - с техническо средство тип „Дрегер“. За това деяние съдът осъди подсъдимия на 2 години „Лишаване от свобода“ и „Глоба“ в размер на 1000 лв., което наказание да бъде изтърпяно при първоначален „общ“ режим. Съдебната инстанция лиши Атанас Д. да управлява МПС за срок от 2 години.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок пред въззивна инстанция.

Коментари

Задължително поле