17 мига от лятото

Горещи съвети как да се охлаждаме в жегите

1. Белтъчини

Забравете яденето сутрин, обед и вечер. Хранете се многократно на малки порции. Не яжте храни, богати на белтъчини, защото увеличават телесната температура – боб, леща, яйца, мляко, сирене.

2. Ръце

25-2Слагайте китките на ръцете си под течаща студена вода. Там минават важни кръвоносни съдове, които охлаждат тялото.

3. Люто

25-3Яжте обилно пикантни храни. Това не е особено привлекателно в жегата, но те предизвикват обилно потене, което охлажда безотказно цялото тяло.

4. Душ

25-4Взимайте често душ, но не с ледена, а с хладка вода - почти с телесна температура. Особено помага преди лягане. Леденият душ изглежда привлекателен, но след него тялото започва автоматично да произвежда повече топлина, за да компенсира охлаждането.

5. Изби и мезета

25-5Предпочитайте заведения не на открито, а които имат дълбоки помещения под земята. Още Ботев го е казал, че на юнаците мястото име е по планините, а на мъжете - в хладни механи. Поетът съвсем не е бил женомразец - научно установено е, че жегаата мори мъжете много повече от жените.

6. Дрехи

25-6Памук и лен в светли тонове. Попиват потта и изпаряването й впоследствие ефикасно охлажда тялото. Изкуствените тъкани задържат топлината около тялото.

7. Прозорци

Преди да излезете пуснете щорите и дръпнете завесите. Така стаята ще остане по-хладна.

8. Пиене

Chinese Chrysanthemum Tea on old wooden tableЛедена бира или бяло вино са примамливи, но не прекалявайте. Алкохолът обезводнява тялото, а това прави жегите още по-непоносими. Предпочитайте обикновена вода пред газирана. Избягвайте кафето и кока колата заради кофеина, който сгрява.

Удивително охлаждащо действие има чай от хризантема - опитайте и ще ни благодарите. Освен това избистря ума, което е супер в горещините.

9. Мазила

Жените да заменят дневния крем с охлаждащ спрей или крем за след слънце, за предпочитане с алое вера.

10. Усилия

Не си давайте зор в жегата, вредно е. Ако тичате за здраве, правете го много рано сутрин или след залез.

11. Спане

Калъфката на възглавницата (за предпочитане пухена) задължително да е памучна, синтетиката сгрява. Сложете чаршафите от хотела през деня в хладилника, вечерта кефът е огромен.

12. Климатик

25-12Помага, разбира се, но не прекалявайте, особена през нощта, за да не се събудите схванати. Ако нямате, замразете пластмасово шише с вода и га слежете пред вентилатора - върши хубава работа.

13. Волан

25-13Ако няма място на сянка, при паркиране извъртете волана крайно ляво или дясно. Така няма да ви пари на ръцете впоследствие.

14. Животни

25-14Лапите им не понасят горещи повърхности. Купете бебешки чорапки за домашния любимец.

15. Комари

25-15В комбинация с жегата успешно скъсяват живота на човека. Ако нямате крем за след ухапване, намажете с паста за зъби, помага наистина.

16. Против крадци

25-16Ползвайте ги, разбира се. Но ако измиете празното шише от лосион и го срежете, то става идеално приспособление да си държите парите на плажа, за да не ги намерят крадци.

17. Самовнушение

Седнете, отпуснете се, затворете очи и си представете сняг, а още по-добре снежна буря. Абсолютно доказано е, че тялото реагира на тези умствени образи и се охлажда.

Коментари

Задължително поле